Endringene ble vedtatt i nasjonalforsamlingen sist helg, og de sikrer nærmest at den nye grunnloven blir vedtatt.

Ifølge de nye reglene blir grunnlovsutkastet vedtatt dersom halvparten av de frammøtte stemmer for.

For å forkaste loven må to tredeler av alle registrerte velgere i minst tre provinser stemme imot. Begrepet «velgere» defineres dermed på to ulike måter.

– De kan ikke ha to ulike tolkninger i en og samme setning, sier Jose Aranaz, som er juridisk rådgiver for FNs valgteam i Irak.

– Vi har gitt uttrykk for vårt syn, både overfor nasjonalforsamlingen og regjeringen. Beslutningen som er tatt er uakseptabel og holder ikke internasjonal standard, slår Aranaz fast.

– Forhåpentligvis er dette ryddet opp i innen i morgen, legger han til.

– Hån mot demokratiet

Sunnimuslimske ledere, som oppfordret til boikott av valget i januar, har denne gangen bedt sine tilhengere om gå til urnene og stemme nei.

Et nei-flertall kunne dermed ha vært innen rekkevidde i landets sunnidominerte provinser, helt til søndagens endring.

– Dette er et rent hån mot demokratiet, et rent hån mot lovverket, sier den sekulære sunnilederen Adnan al-Janabi som er medlem av tidligere statsminister Ayad Allawis parti.

– Mange sunnier har fortalt meg at de ikke hadde tiltro til den demokratiske prosessen, og nå virker det som om de har fått rett, sier Janabi til New York Times.

Amerikansk offensiv

Samtidig med at den politiske striden foran folkeavstemningen spisser seg til, har amerikanske styrker innledet en ny storoffensiv i det sunnidominerte Vest-Irak.

2.500 soldater deltar i offensiven i området rundt Haditha, Haqlaniya og Barwana i Eufrat-dalen, langs grensa mot Syria. Der jakter de ifølge amerikanske talsmenn på militante islamister med bånd til al-Qaida.

Fem amerikanske soldater og over 30 personer som skal være opprørere er drept siden sist helg, og angrepene fortsatte tirsdag. En marinesoldat ble drept av en bombe i Karabila under en militæroperasjon i nærheten av den syriske grensen. Videre ble tre soldater drept av bomber i Haqlaniya, i den vestlige Anbar-provinsen, opplyser det amerikanske militæret. Tallet på drepte amerikanske soldater i Irak nærmer seg 2.000: 1.935 er drept så langt.

Tirsdag ble to irakiske soldater og en sivil person drept og seks irakiske soldater og politimenn såret i et bilbombeangrep ved inngangen til den strengt bevoktede grønne sonen i Bagdad. Områdene huser regjeringsbygninger og blant annet de amerikanske og britiske ambassadene.

Bekymrede naboer

Lederen for Den arabiske liga, Amr Moussa, mener utviklingen i Irak nå går i gal retning og frykter at uroen skal spre seg i regionen.

– Situasjonen er alvorlig og blir stadig verre, sier Moussa, som om kort tid skal besøke landet.

Den arabiske liga frykter at den nye irakiske grunnloven vil fungere som bensin på bålet og utløse full borgerkrig mellom landets sunni— og sjiamuslimer.

– Amerikanerne, som ikke har noen klar strategi i Irak, vet at det vil bli borgerkrig i Irak dersom grunnloven vedtas uten sunnimuslimenes tilslutning, konstaterer den egyptiske analytikeren Makram Mohammed Ahmed.

– Det er derfor de har lagt press på Saudi-Arabia, Egypt og arabere generelt, for å få dem til å overtale sunniene til å godta utkastet, mener han.

Bush sliter

Amerikanere flest er overbevist om at president George W. Bush er på ville veier i Irak og at freden er langt unna.

62 prosent er misfornøyde med måten Bush håndterer Irak-konflikten på, mot 60 prosent for tre uker siden, viser en fersk meningsmåling Newsweek har gjennomført.

Annenhver amerikaner, 49 prosent, ser på Bush som en generelt «dårlig leder som ikke vet nok om hva som foregår rundt ham og under ham», viser Newsweek-målingen.

Bush uttalte tirsdag at de irakiske styrkene blir bedre og flere. Han sa det for tiden er 30 irakiske bataljoner som opererer sammen med de amerikanske styrkene i Irak.