Abidjan (NTB-AFP-Reuters): FN-helikoptre har skutt mot Laurent Gbagbos presidentpalass og bolig, og Ouattara-soldater har innledet en storoffensiv. Slaget om Abidjan er i gang.

Ifølge franske myndigheter var både franske soldater og FN-soldater i aksjon mandag for å «nøytralisere» våpen brukt mot sivile av soldater lojale overfor Gbagbo.

Regjeringen i Paris viser til mandatet i FNs resolusjon 1975 og sier soldatene aksjonerer for å beskytt sivile og FN-personell i Elfenbenskysten.

– FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba om fransk støtte fra franske styrker i disse operasjonene, heter det i en uttalelse fra det franske presidentpalasset.

Helikoptrene skjøt også mot militærbaser kontrollert av Gbagbos styrker.

Offensiv

Samtidig har soldater lojale overfor Gbagbo-rivalen Alassane Ouattara innledet en offensiv i Abidjan. Det lød tung beskytning og eksplosjoner i området Plateau i Elfenbenskystens økonomiske hovedstad da Ouattara-styrkene gikk til angrep mandag, ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP.

– Målet er å gå mot Plateau og Cocody. Offensiven er innledet, sier talsperson Sidiki Konate for Alassane Ouattaras statsminister Guillaume Soro.

Plateau huser presidentpalasset, og Cocody er Laurent Gbagbos hjemsted.

Menneskelige skjold

Mens Gbagbo skal ha bedt tilhengere om å danne et menneskelig skjold rundt boligen hans, prøver byens rundt fem millioner innbyggere å søke ly der de kan. Væpnede soldater og gjenger har patruljert gatene, og folk tør mange steder ikke å gå ut.

Alassane Ouattara er den internasjonalt anerkjente vinneren av presidentvalget i november, men Gbagbo har nektet å gå av. Det politiske vakuumet har utviklet seg til full borgerkrig i det vestafrikanske landet, og det rettes anklager mot begge parter om massakrer og overgrep.

Strategi

– Strategien var å omringe Abidjan, noe vi har lyktes med. Vi har sendt soldater til sentrum av byen for å plage Gbagbos soldater, milits og leiesoldater, sa Ouattaras statsminister Soro i et TV-intervju mandag formiddag.

Ouattaras styrker startet offensiven mot Abidjan torsdag, og alle har ventet på en ny offensiv mot storbyen.

Utlendinger drar

Rundt 250 utlendinger dro fra Abidjan mandag. Frankrike sender ytterligere 150 soldater fra Gabon til Elfenbenskysten. Hensikten skal være å beskytte sivile.

En talsmann for det franske forsvaret opplyser at det fra nå av vil befinne seg 1.650 franske soldater i det vestafrikanske landet, og soldatene er gjort til en del av FN-oppdraget.

Ifølge fransk radio er fem personer, inkludert minst to franskmenn, bortført i Abidjan.

FNs fredsbevarende styrke har ifølge nyhetsbyrået DPA evakuert flere hundre sivilt ansatte fra hovedkvarteret i Abidjan. (©NTB)

JAGES AV FN: Laurent Gbagbo nekter å gi fra seg makten i Elfenbenskysten. ARKIVFOTO: Reuters/Scanpix