Internasjonale Røde Kors (ICRC) nesten doblet budsjettet sitt for nødhjelp til Somalia torsdag, men sier de ikke kan hjelpe til å distribuere FN-mat til sultrammede.

Millioner sulter

ICRCs president Jakob Kellenberger sier organisasjonen har god tilgang til sørlige Somalia, som kontrolleres av den militante opprørsgruppa al-Shabaab. De vil nå intensivere nødhjelpsoperasjonen i Somalia for å kunne nå ut til over en million mennesker i det sultrammede landet.

Røde Kors har altså veien inn, men de mangler forsyninger.

Når ikke frem

Det står i skarp kontrast til FNs matvareprogram (WFP), som har maten liggende klar, men som ikke kommer seg inn i de sørlige områdene siden al-Shabaab nekter de fleste organisasjoner tilgang.

WFP når derfor ikke frem til de verst rammede områdene, hvor mer enn to millioner somaliere er rammet.

Kellenberg sa torsdag at ICRC ikke vil levere nødhjelp for andre organisasjoner.

— ICRC er uavhengig av sikkerhetsgrunner. Det er viktig for hvordan vi blir oppfattet i taktfulle situasjoner som dette. Jeg må også få legge til at det ville blitt noen logistikkproblemer, sa Kellenberg.

Organisasjonen ber sine givere om 466 millioner kroner ekstra innen året er omme.

SULTER: Underernærte somaliske barn sitter inne på Banadir-sykehuset i Mogadishu torsdag. Tørke, konflikt og matmangel har ført til at 3,6 millioner mennesker risikerer å sulte i hjel i sørlige Somalia. 12 millioner mennesker er rammet på hele Afrikas Horn.
SCANPIX