– Vi har fått en rekke gode tilbud, noen av dem rimelig faste, andre mer betingede, sier FNs visegeneralsekretær Mark Malloch Brown etter et møte med land som kunne tenkes å bidra til styrken.

Men han understreker at mye arbeid gjenstår før FN når målet om å få en fortropp på 3.500 soldater til Libanon innen ti dager. En slik fortropp er svært viktig for å sikre at våpenstillstanden overholdes, sier Malloch Brown.

– Robust mandat Mark Malloch Brown åpnet møtet torsdag kveld med å forsikre at FN-styrken får et robust mandat som tillater bruk av makt.

– Utkastet til engasjementsregler åpner for bruk av makt for å hindre fiendtlige aktiviteter i området der styrken utplasseres, sa Malloch Brown.

– Dette vil bli en sterk, robust styrke utstyrt og autorisert for å bruke alle nødvendige midler i sine nøkkeloppgaver med å hjelpe den libanesiske hæren og hindre at kampene blusser opp igjen, sa han.

Tyske skip Tyskland var blant de første landene som flagget sitt bidrag til styrken. Det tyske bidraget vil består først og fremst av skip som skal patruljere kysten av Libanon og hindre smugling av våpen. I tillegg tilbyr Tyskland politi og grensevakter som skal patruljere grensa mellom Libanon og Syria. Tilbudet er avhengig av godkjenning i nasjonalforsamlingen.

Også Norge og Danmark tilbyr marinefartøyer. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) opplyste torsdag at Norge har tilbudt FN fire motortorpedobåter, med forbehold om utforming av mandatet, kommandoregler og regler for bruk av makt.

Få fotsoldater Det ser ut til å bli vanskeligere å skaffe nok bakkestyrker til å patruljere landområdene i Sør-Libanon. Frankrike, som skal lede styrken, har så langt sagt at de umiddelbart vil sende 200 soldater.

Kunngjøringen var utvilsomt en skuffelse for mange i FN som hadde håpet på en betydelig større fransk kontingent.

Det er allerede 200 franske soldater i den nåværende UNIFIL-styrken som har 2.000 soldater. FN besluttet i forrige uke å øke antall soldater til 15.000.

Blant andre land som har varslet troppebidrag er Bangladesh, Indonesia, Malaysia og Nepal. (©NTB)

REUTERS