Det er Pinheiros første besøk på fire år. Han har vært nektet adgang til landet siden 2003, men fikk i november en invitasjon fra militærjuntaen.

Formålet med besøket er å prøve å få oversikt over hvor mange mennesker som ble drept og arrestert under urolighetene i september.

Politiske fanger

Regjeringen i Burma har tidligere sagt at om lag 3.000 personer ble arrestert under de omfattende demonstrasjonene i september, men at de fleste i ettertid er løslatt.

Amnesty International kom fredag med anslag om at det sitter 700 politiske fanger i burmesiske fengsler, og at 91 av disse ble arrestert i september. Organisasjonen mener i tillegg at det burmesiske regimet står bak forsvinningene av minst 72 personer.

Menneskerettighetsorganisasjoner har oppfordret Pinheiro til å be militærjuntaen løslate personer som ble arrestert i september.

Minst 13 mennesker er bekreftet drept etter sammenstøtene, men aktivister og vestlige observatører mener tallet på døde er nærmere 200.

Krever fullt samarbeid

Etter planen vil Pinheiro bli i landets største by Rangoon søndag og fly til militærjuntaens hovedstad Naypyidaw mandag. Pinheiro har tidligere sagt at han vil avbryte besøket dersom han ikke får støtte fra militærjuntaen som styrer landet, og at han vil kreve å få inspisere fengsler.

– Hvis de ikke samarbeider fullt ut, vil jeg sette meg på flyet og forlate landet, sa Pinheiro i forkant av besøket.

I 2003 avbrøt han et besøk i landet etter å ha funnet et lytteapparat i et rom i et fengsel der han intervjuet politiske fanger.

Under sitt besøk vil FN-utsendingen blant annet møte Burmas utenriksminister, statsminister og menneskerettighetskomité, ifølge en burmesisk tjenestemann. Det er ukjent om FN-utsendingen også vil møte Aung San Suu Kyi.

Ørjan Deisz