— Alt internasjonalt FN-personell som arbeidet ved Canal Hotel vil bli sendt til Amman i dag. Fem fly er ventet til Bagdad for å hente ut personellet, sier han.

Beslutningen er tatt etter tirsdagens bombeaksjon der minst 17 mennesker ble drept, blant dem FNs spesialutsending til Irak, Sergio Vieira de Mello.

Redningsarbeidere lette natt til onsdag etter overlevende i ruinene av FN-hovedkvarteret i Bagdad.

Over hundre personer ble skadd i det voldsomme angrepet tirsdag, 86 av dem ligger på sykehus, ifølge en FN-talsmann.

Fire personer ansatt i Verdensbanken og en konsulent er fortsatt savnet etter angrepet, som trolig var en selvmordsaksjon.

— Jeg så en gul sementbil krasje inn i veggen på Canal Hotel og eksplodere, sa Fayes Sarhan, en av FNs 300 ansatte i Bagdad.

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for terroraksjonen. Men lederen av den amerikanske siviladministrasjonen i Irak, Paul Bremer, hevdet tirsdag at utlendinger, som muligens var kommet inn i landet fra Syria, var ansvarlige for angrepet.

"Vann, vann"

Blant de drepte er FNs spesialutsending til Irak, Sergio Vieira de Mello. Den 55 år gamle de Mello døde etter å ha ligget i klem under en jernstang i flere timer.

— Jeg klatret opp til tredje etasje og så han (de Mello) under meg. Jeg ropte til han: "Sergio, Sergio", og han svarte "Ghassan", forteller Ghassan Salamne, som er spesialutsendingens nærmeste rådgiver.

— Jeg sa til ham: "Ikke gjør noen ting. Vi skal finne deg. Vi skal få deg ut", sa Ghassan.

Da amerikanske soldater til slutt fikk de Mello ut av ruinene var han død av blodtap fra begge bena. Spesialutsendingens siste ord var: "Vann, vann", forteller et øyenvitne til AFP.

- FN må revurdere

Onsdag skal FNs generalsekretær Kofi Annan briefe Sikkerhetsrådet om terroraksjonen. På vei til New York skal Annan holde en pressekonferanse på Arlanda flyplass utenfor Stockholm onsdag formiddag.

FN må revurdere sitt nærvær i Irak etter terroraksjonen, sa Shashi Tharoor, visegeneralsekretær for kommunikasjon og informasjon til BBC tirsdag.

— Vi må vurdere situasjonen. Vi vil ikke reagere i panikk eller ta forhastede beslutninger, sa Tharoor til Newsnight på BBC.

TRAGEDIEN: Minst 17 personer ble drept og 100 skadd i angrepet på FN-hovedkvarteret i Bagdad.
FOTO: SCANPIX