Det foreligger «sammenløpende beviser» på syrisk og libanesisk medvirkning til bombeattentatet, konkluderer FNs granskingskommisjon i sin rapport.

Rapporten, som ble overlevert til FNs generalsekretær Kofi Annan torsdag, slår fast at det var en «omfattende organisasjon med betydelige ressurser og evner» som sto bak bilbomben som drepte Harari og 20 andre i Beirut 14. februar.

Grundig forberedt — Mange spor peker i direkte retning av at syriske sikkerhetstjenestemenn var involvert i likvidasjonen, heter det i rapporten.

– Forbrytelsen ble forberedt i flere måneder, konstaterer FN-etterforskerne, som har vært ledet av den erfarne tyske statsadvokaten Detlev Mehlis.

– På bakgrunn av syrisk og libanesisk etterretnings infiltrasjon av libanesiske institusjoner, er det vanskelig å se for seg et scenario der en så omfattende attentatplan kunne gjennomføres uten deres kjennskap, heter det videre.

– Villedet

Syriske myndigheter får hard medfart i rapport, og anklages for å ha forsøkt å villede FN-etterforskerne.

– Selv om syriske myndigheter, etter først å ha nølt, til en viss grad har samarbeidet, forsøkte flere av dem som er intervjuet å villede etterforskningen, heter det i rapporten.

Blant dem som anklages er Syrias utenriksminister Faruq al-Shara.

– Brevet fra Syrias utenriksminister til kommisjonen viste seg å inneholde uriktig informasjon, heter det i rapporten som fredag blir overlatt til Sikkerhetsrådet.

Tirsdag skal Mehlis orientere rådets medlemmer nærmere om granskingskommisjonens funn.

Assad nekter

Syrias innenriksminister Ghazi Kanaan har også vært i etterforskernes søkelys, men ble funnet død på sitt kontor i Damaskus i forrige uke, etter angivelig å ha tatt sitt eget liv.

– Etter å ha avhørt vitner og mistenkte i Syria, og slått fast at mange spor peker direkte i retning av at syriske sikkerhetstjenestemenn var involvert i attentatet, plikter nå Syria å oppklare en betydelig del av spørsmålene som er ubesvart, konkluderer FN-etterforskerne.

Syrias president Bashar Assad har tidligere nektet all kjennskap til drapet på Hariri, og lovet å straffe syrere som eventuelt var involvert.

– Jeg tror ikke Syria var involvert, men om så var tilfelle så er dette forræderi, sa Assad nylig.

Fire pro-syriske libanesiske generaler ble pågrepet i Libanon alt i august, etter oppfordring fra FN-etterforskerne som fryktet at de skulle flykte fra landet.