FN-talskvinne Stephanie Bunker forteller at FNs mulighet til å fortsette hjelpearbeid inne i Afghanistan blir stadig mer begrenset.

— Denne uka har vi sendt et sterkt budskap: Sett deg selv først, sier Bunker. Afghanske medarbeidere, inkludert vakter, har fått ordre om ikke å forsøke å forsvare FNs utstyr mot bevæpnede banditter.

Bunker forteller at minst 80 kjøretøyer som tilhører FNs mineklareringskontorer har blitt stjålet av bevæpnede menn eller Taliban-soldater. Flere andre hjelpeorganisasjoner har fortalt om det samme.

Vakter har blitt banket opp, og utstyr har blitt ranet etter at USAs angrep begynte for to uker siden. Enkelte kontorer er også blitt okkupert.

Røde Kors har så langt gått klar av plyndringen, forteller informasjonssjef Herborg Bryn i Norges Røde Kors.

— Med unntak av en mindre episode i Mazar-i-Sharif, har kontorene til den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) blitt respektert, og arbeidet fortsetter. ICRC fikk søndag to lastebiler med medisinsk utstyr fram til Kabul, forteller Bryn.

Derimot ble et Røde Kors-lager i Kabul sist tirsdag rammet av en amerikansk bombe.

Taliban-regjeringen lovet søndag å skjerpe sikkerheten for hjelpeorganisasjonene. Regjeringstalsmann mulla Amir Khan Muttaqi sa de vil gi dem flere vakter og flytte kontorer til sikrere områder. Han avviste samtidig meldinger om at Taliban-soldater er involvert i plyndringen. Tilhengere av den islamske bevegelsen ville aldri gjøre slikt, ifølge Muttaqi. Han mener i stedet at enkelte ansatte i organisasjonene utnytter situasjonen og selv plyndrer bygningene.

NTB