FN ba i går Pakistan åpne grensen for flere hundre tusen afghanere som er på flukt. FN ønsker også å gjenoppta hjelpearbeidet i Afghanistan, men bare hvis Taliban-regimet garanterer for sikkerheten.

Garantere for sikkerheten

FNs nødhjelpskoordinator Kenzo Oshima tok i går opp saken med Talibans ambassadør til Pakistan, og fikk til svar at forslaget vil bli forelagt ledelsen i Afghanistan.

FN-ansatte og andre utenlandske hjelpearbeidere ble bedt om å forlate Afghanistan etter terrorangrepet på USA. Taliban sa at de ikke kunne garantere for sikkerheten til utlendinger i tilfelle et amerikansk gjengjeldelsesangrep. Hvis ikke grensen åpnes og FN får slippe til i Afghanistan, er det frykt for en humanitær katastrofe ifølge FN.

Usbekistan åpner luftrommet

Afghanistans naboland Usbekistan åpner sitt luftrom med tanke på en amerikansk militæroperasjon i Afghanistan. Usbekistan støtter USA i jakten på gjerningsmennene bak terrorangrepet 11. september, sa president Islam Karimov under et møte i landets nasjonale sikkerhetsråd mandag.

Usbekiske myndigheter har avvist å kommentere meldinger om at amerikanske fly har landet ved den internasjonale flyplassen i landet.