Et økende antall underernærte barn dør etter å ha måttet gå i ukevis for å få nødhjelp. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), António Guterres, mener følgende av den ekstreme tørken i Somalia er den verste humanitære katastrofen i verden.

— Vi flyktet på grunn av sult, sier Ulmay Abdow Issack. 32-åringen brukte tre uker på å gå til grensen med sitt seks år gamle barn og en syk ektemann.

Men for Muslima Adan Hassen ble reisen enda mer grusom. Kvinnen mistet to sønner og en datter i løpet av den 35 dager lange flukten.

Barn spist av hyener

Fra grensen må flyktningene ferdes 80 kilometer gjennom den kenyanske ørkenen for å komme fram til flyktningleiren i Dabaad - ofte til fots.

— Vi har flere tilfeller av barn som er blitt spist av hyenes og løver, sier Abdullah Hussein Sheikh, en av flyktningene.

Internasjonale organisasjoner har hatt vanskeligheter med å sende nødhjelp til Somalia på grunn av den islamistiske opprørsgruppen al-Shabaab, som kontrollerer store deler av landet. I juni kom over 1.300 flyktninger til flyktningleiren i Dabaad i Kenya hver dag.

Desperat situasjon

— Jeg har besøkt mange flyktningleirer flere steder i verden, men jeg har aldri sett folk være i så desperate situasjoner, sa Guterres søndag da han besøkte Dabaad, som huser verdens største flyktningleir.

Mandag oppfordret hjelpeorganisasjonen Oxfam kenyanske myndigheter til å åpne en ny leir for å avlaste Dabaad. Den nye leiren, Ifo II, kan hjelpe 40.000 flyktninger og ble ferdigstilt i fjor. Men kenyanske myndigheter vil ikke åpne den for bruk fordi de engstelige for trusselen fra somaliske opprørere.