Om lag 300 mennesker ble drept og 700 såret i oppstanden som endte med regimeskifte i Tunisia, opplyser en FN-ansatt. Fortsatt utsettes fanger for tortur i landet.

Tallene fra den tunisiske regjeringen baserer seg på uroen som begynte 17. desember 2010 og endte med at daværende president Zine al-Abidine Ben Ali forlot landet og ga fra seg makten 14. januar i år.

FNs spesialutsending for tortur, Juan Mendez, opplyste om dødstallet til journalister i hovedstaden Tunis lørdag. Mendez sa også at folk fortsatt utsettes for tortur i det nordafrikanske landet.

— Jeg tror ikke vi kan si at det er utberedt og systematisk, men det skjer, sa Mendez, som ba regjeringen om umiddelbart å ta grep for å hindre at flere mennesker blir torturert.

I mai ble over 66 personer, en tredel av dem mindreårige, arrestert i forbindelse med protester. De ble anholdt i 12 timer og ble nektet kontakt med advokater eller familiemedlemmer i perioden de satt fengslet, opplyste FN-utsendingen.

— De ble tvunget til å knele og å innta ubehagelige stillinger, sa Mendez, som også fortalte at han har beviser på at folk ble sparket, slått og brent med sigaretter.

Det er ikke uvanlig at umenneskelige praksiser som tortur fortsetter også etter militærdiktaturers fall, påpeker Mendez.

— Det er en overgang. Det viktige er at regjeringen forhindrer det og sier den ikke lenger tolererer det, sier han.