Volden i de palestinske områdene har stor innvirkning på sivilbefolkningen, og FNs hjelpearbeidere er dypt bekymret for situasjonen i de tett befolkede områdene på Gazastripen, kunngjorde FN fredag.

Ifølge FN har 175 palestinere blitt drept og 620 såret i den over månedslange israelske offensiven, som ble iverksatt etter at en israelsk soldat ble kidnappet av væpnede palestinske grupper 25. juni.

Blant de drepte er om lag 40 barn og åtte kvinner. På israelsk side er én soldat blitt drept og 25 personer såret, elleve av dem av hjemmelagede raketter avfyrt fra Gazastripen.

Fredag ble tre palestinere drept i området. To av dem mistet livet da en granat landet ved et hus i Rafah sør på Gazastripen tidlig om morgenen. Senere på dagen ble et medlem av Hamas’ væpnede fløy drept i et israelsk luftangrep, ifølge palestinske helsearbeidere.

Den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh sa fredag at Israels krig mot Libanon og Gazastripen er en krig mot islam.

– Det er en kamp mot islam. Det er en krig mot nasjonens tro. Den angriper dens religion, og den angriper dem som har gjort islam til en livsstil, sa Haniyeh til folk som hadde møtt fram til fredagsbønnen i Gaza by.

Siden torsdag har israelske styrker tatt kontroll over en stripe på 3–5 kilometer sør på Gazastripen. Soldater har gått fra hus til hus og ødelagt drivhus og kyllinggårder.

Elleve mennesker er drept siden torsdag i det den israelske hæren kaller et anslag mot «terrorist-infrastruktur».