En massakre på sivile ved hjelp av kjemiske våpen er i full gang, hevder syriske regimemotstandere.

Ingen kan foreløpig ikke bekrefte at det virkelig dreier seg om et kjemisk angrep mot sivile. Det siste døgnets nyheter fra Syria har likevel sjokkert en hel verden.

En kvinnelig syrisk aktivist i Damaskus som Aftenposten har vært i kontakt med, fortviler sammen med mange andre i hovedstaden.

— Det er ufattelig hvordan kvinner og barn er blitt rammet av dette angrepet. Her går folk rundt i gatene og gråter. Nå kan det ikke bli verre i Syria, sier hun til Aftenposten.no.

Den regimekritiske aktivisten, som ikke vil oppgi navnet sitt av sikkerhetsårsaker, oppgir at hun støtter en militær inngripen fra utlandet, men at tålmodigheten med Vesten er i ferd med å renne ut.

— Jeg har begynt å hate omverdenen. Det er ingen hjelp å få fra Vesten, påpeker hun .

Flere ganger har USAs president Barack Obama sagt at bruken av kjemiske stridsmidler mot opposisjonen i Syria vil innebære at regimet til Bashar al-Assad krysser en rød linje. Om denne linjen krysses, kan det innebære langt mer aktiv amerikansk involvering til fordel for opposisjonen i Syria, har president Obama gjort klart.

1300 kan være døde

Hvor mange som hittil er døde, er uklart, men det siste tallet som nyhetsbyrået Reuters bringer, går ut på at så mange som 1300 mennesker skal være døde.

Hvis dette stemmer, dreier det seg om det mest omfattende angrepet med kjemiske stridsmidler noe sted i verden siden Saddam Hussein tok livet av flere tusen kurdere i byen Halabja i 1988.

En farmasøyt som oppga at han het Abu Akhmed, sier til nyhetsbyrået AP at han hadde sett mange titall sårede mennesker i et feltsykehus i forstaden Arbeen like utenfor Damaskus. Tilsammen 63 mennesker hadde klare tegn på at de var blitt rammet av kjemiske stridsmidler.

— De hadde skum rundt munnen, og pupillene deres var fiksert. Personer som fortsatt var i live, hadde vanskeligheter med å trekke pusten, og de døde i rask rekkefølge. Huden rundt øyne og nese var grå, sa Abu Ahmed til AP over telefon.

- Bildene samsvarer

Anklagene om gassangrep mot sivile i utkantene av Damaskus kommer bare tre dager etter at en FN-gruppe med eksperter på kjemisk krigføring ankom Syria.

Forskningssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Bjørn Arne Johnsen, sier til Aftenposten at det man ser på bildene fra Syria, samsvarer med det man vil gjenkjenne på ofre for kjemiske angrep. Dermed kan man ikke utelukke at kjemiske våpen er brukt, sier han.

— Men jeg må få presisere at det kun er gjennom undersøkelser på stedet dette kan bringes på det rene. Derfor er det svært viktig at FN-ekspertene som nå er kommet til Syria, snarest mulig får tilgang til ofrene slik at de kan undersøkes. Får FN-ekspertene slik tilgang, vil det med stor sikkerhet kunne fastslås om det dreier seg om et kjemisk angrep eller ikke, sier Johnsen.

— Samtidig må jeg få legge til, sier han, - at det er ting på bildene fra Syria som skurrer. Blant annet ser man helsepersonell med munnbind som går omkring blant ofrene. Hvis det virkelig forelå et omfattende angrep med kjemiske stridsmidler, ville personer som beveget seg i områdene omkring nedslagsfeltet, med ganske stor sannsynlighet få synsforstyrrelser, et symptom som kommer svært raskt hvis man utsettes for selv små mengder av nervestridsmidler. Det ser ikke ut til å foreligge, sier forskningssjefen.

Også små barn

Nyhetsbyrået Reuters opplyser at man der har mottatt mange bilder fra katastrofeområdet tatt av frilansfotografer. Bildene viser mange titall døde mennesker, deriblant små barn. Ingen av ofrene har noen ytre tegn på skader av den typen som kommer etter treff av kuler eller granater, skriver Reuters. Likevel er også nyhetsbyrået forsiktig med å fastslå at det dreier seg om et kjemisk angrep.

Opposisjonen i Syria har ikke uventet reagert skarpt på det som er skjedd. George Sabra, som er en av lederne i motstandsbevegelsen mot Assad-regimet, sier at giftgass har «regnet ned» over forstedene øst for Damaskus.

— Dette er ikke første gangen regimet bruker kjemiske våpen. Men vi har nå vært vitne til et vendepunkt i regimets politikk. Denne gangen har man forsøkt å utslette mennesker, man har ikke bare drevet med terror, sa Sabra.

Hysteri, hevder regimet

Fra offisielt syrisk hold ble påstandene skarpt tilbakevist. En offiser sto i går frem på syrisk fjernsyn og hevdet at de som sa at kjemiske våpen ble brukt, drev med «hysteri og tull».