Det fridemokratiske parti, FDP, har lenge ligget an til å vende tilbake til regjeringskontorene i koalisjon med Edmund Stoibers CDU/CSU. Men nå har en ni måneder gammel strid om nestleder Jürgen Möllemann, tidligere statsråd og partiets best kjente politiker, blusset opp på nytt.

I vinter gikk Möllemann hardt ut mot Israels politikk i de okkuperte områdene, og sammenliknet palestinske selvmordsbombere med frihetskjempere. Deres fremgangsmåte hadde Möllemann «som soldat» stor forståelse for.

I mange andre land ville uttalelsene ikke vakt det helt store spetakkelet. Men i Tyskland må politikere naturlig nok ordlegge seg særlig forsiktig om Israel. Mange, deriblant jødiske organisasjoner i Tyskland, tolket det dit hen at Jürgen Möllemann ville blåse liv i gamle spøkelser.

Bråket la seg etter hvert. Men nå i valgkampen har Möllemann selv valgt å vekke saken til live igjen. Ingen skulle hindre ham i å «brennmerke» Ariel Sharons politikk, har han blant annet uttalt.

De siste ukene har presset vokst mot partileder Guido Westerwelle og kanslerkandidat Edmund Stoiber om å gi Möllemann et kraftig spark bak. I går gikk Stoiber ut og sa at han «går ut fra at FDP ikke vil foreslå Möllemann som statsråd» i hans eventuelle regjering.

— Klarere kan jeg vel ikke si det, la han til. En rekke toppfolk i FDP fulgte opp og forlangte nestlederens hode på et fat. Senere på dagen sa partisjef Westerwelle at han ikke lenger vil opptre med sin nestleder i valgkampen.

Men Jürgen Möllemann ser ikke ut til å ville gi seg, og nå stiller observatører i Tyskland seg tre spørsmål: Har mannen mer på lager i valgkampinnspurten? Hvor mye vil saken skade FDP og dermed også Edmund Stoiber som trenger partiet for å kunne danne regjering? Og: Hvilke motiver har Möllemann egentlig?

På det siste synes det mest plausible svaret å være at Jürgen Möllemann er ute etter å overta lederskapet og gjøre FDP til et mer høyrepopulistisk parti. Men etter mediebrakte reaksjoner fra Möllemanns partifeller å dømme, er det minst like sannsynlig at han sparkes ut av partiet.