Den 80 år gamle australieren er i hardt vær etter avsløringene om at journalister i britiske News of the World har drevet omfattende telefonavlytting. I et intervju med en annen av News Corps aviser, amerikanske Wall Street Journal, sier Murdoch at selskapet har håndtert krisen «ekstremt bra på alle mulige måter».

— Dette er det rene vås, svarer Murdoch når han blir konfrontert med ryktene om at selskapet hans, News Corp, planlegger å selge avisene.

— Når jeg hører om noe som er galt, så insisterer jeg på at det rettes opp, fremholder mediefyrsten.

- Godt rykte

Han er også fornøyd med krisehåndteringen til sønnen James, som har en høy stilling i News Corp. Videre opplyser Murdoch at selskapet vil opprette en uavhengig kommisjon som skal granske påstandene om at journalister i selskapets aviser har opptrådt kritikkverdig.

80-åringen innrømmer at han er sliten og irritert etter all den negative medieomtalen den siste tiden. Men skadene på News Corps omdømme i Storbritannia er ikke verre enn at selskapets posisjon kan gjenopprettes, mener han.

— Vi har rykte for å gjøre mye godt arbeid i dette landet, sier Murdoch i sitt første store intervju etter at avlyttingsskandalen rammet ham med full kraft.

News Corp eier blant annet avisene The Sun og The Times i Storbritannia, samt New York Post og TV-selskapet Fox i USA. News of the World ble lagt ned forrige helg.

Etterforskes av FBI

Samtidig som mediemogulen forsikrer at han har kontroll på situasjonen, bekrefter amerikanske myndigheter at News Corp skal etterforskes også i USA.

Amerikanske folkevalgte har i flere dager bedt om at selskapet må granskes. En av årsakene er anklager om at News of the World forsøkte å få tilgang til oversikter over telefonsamtalene til briter som ble drept i 11. septemberangrepene.

I tillegg beskyldes avisen journalister for å ha betalt bestikkelser til britisk politi. Siden News Corp har hovedkontor i USA, er det blitt hevdet at de påståtte utbetalingene kan være brudd på amerikansk lov.

USAs justisminister Eric Holder bekreftet fredag at amerikanske myndigheter har satt i gang en egen etterforskning. Det føderale politiet FBI skal delta i granskingen av selskapet hvor Murdoch både er styreformann, toppsjef og hovedaksjonær.

Helomvending

Britiske politikere krever at både Rupert Murdoch og sønnen James møter i Parlamentet for å forklare seg om avlyttingsskandalen.

Murdoch senior takket først nei og forklarte at han ikke hadde tid til å møte de folkevalgte. Junior svarte at han muligens kunne besøke Underhuset en gang etter 10. august. Men torsdag gjorde de to helomvending og gikk med på å stille i Parlamentet førstkommende tirsdag.

Da hadde blant annet statsminister David Cameron gått ut og oppfordret de to til å møte opp.

— Jeg følte at det beste rett og slett er å være så åpen som mulig, sier Murdoch som forklaring på at han skiftet mening.

Han innrømmer at det underveis kan ha skjedd enkelte mindre feil i forbindelse med News Corps krisehåndtering, men alt i alt er han altså ekstremt fornøyd med innsatsen.