KLAUS JUSTSEN

FBI nekter å kommentere de siste undersøkelsene, men Halliburton bekrefter at datterselskapet Kellogg Brown & Root, KBR, også denne gang står i sentrum.

KBR er tidligere blitt beskyldt for å ha tatt overpriser for olje som ble levert til de amerikanske troppene i Irak. Regningen var ifølge militære eksperter minst 61 millioner dollar for stor.

Cheney avviser

Denne gangen dreier saken seg om kontrakten på 7 mrd. dollar, som KBR fikk for å gjenoppbygge den irakiske oljeindustrien over en femårsperiode.

Ifølge Bunnantine Greenhouse, som er innkjøpssjef for hærens ingeniørkorps, er det ingen tvil om at Halliburton ble utsatt for en urimelig og antakelig kriminell, positiv forskjellsbehandling. Hennes sjefer hadde ikke bevist at KBR var et så enestående selskap at det oppfylte reglene for å få en milliardkontrakt uten anbud.

Da kontrakten på 7 mrd. dollar ble offentlig kjent, utløste den en så voldsom proteststorm at regjeringen ble tvunget å suspendere den. Halliburton deltok i en etterfølgende anbudsrunde og sikret seg her kun en del av arbeidet. Til da hadde konsernet imidlertid innkassert 2,4 mrd. dollar på den første kontrakten.

Visepresident Dick Cheney har blankt avvist at han skulle ha spilt noen rolle ved tildelingen av de ytterst fordelaktige kontraktene. FBI bekrefter at ingen i Det hvite hus omfattes av den siste undersøkelsen.

«Politisk motivert»

Halliburtons talsmann Wendy Hall avviste straks innkjøpssjefens beskyldninger som politisk motiverte og hevder nå at det bare er snakk om gjenbruk av gamle anklager, som ikke tilfeldig dukker opp mindre enn en uke før valget.

Bunnantine Greenhouse har gjennom sin advokat gjort det klart at hun ikke ønsker å uttale seg om saken. Innkjøpssjefen søker i første omgang beskyttelse, så hun ikke blir sparket eller på annen måte straffet for å ha avslørt den positive forskjellsbehandlingen av Halliburton.