Robert Philip Hanssen, som har arbeidet for FBI i 27 år, ble søndag pågrepet i sitt hjem utenfor Washington, etter at han angivelig skal ha levert en pakke med konfidensiell informasjon i en park. Han er siktet for å ha solgt hemmelig amerikansk informasjon i 1980-årene.

Siktelsen mot Hanssen bygger på to hendelser på slutten av den kalde krigen, hvor Hanssen blant annet skal ha gitt opplysninger om USAs metoder for elektronisk overvåking. Han misten-kes også for å ha avslørt tre dobbeltspioner fra KGB som samtidig arbeidet for amerikansk etterretning, og skal ha bekreftet opplysninger russerne fikk av dobbeltagenten Aldrich Ames.

— Hanssen hadde tilgang til den mest følsomme og høyest sikkerhetsgraderte informasjonen i USAs regjering, sa FBI-direktør Louis Freeh tirsdag. Han la til at Hanssen er siktet for «en av de mest forræderske handlinger man kan foreta seg i et land som styres av loven».

Mistankene mot Hanssen skal bygge på russiske dokumenter FBI i all hemmelighet har fått tak i, og det antas at Hanssen har mottatt 1,4 millioner dollar, tilsvarende over 12 millioner kroner.

Hanssen jobbet inntil nylig i FBIs hovedkvarter i Washington. Tidligere har arbeidet hans in-volvert overvåking av russiske utsendinger i USA. Han risikerer dødsstraff dersom han blir erkjent skyldig i siktelsene.