Det var det norske hurtigruteskipet MS Nordnorge som plukket opp de skipbrudne fra livbåter i sjøen etter at MV Explorer gikk på et isflak og begynte å ta inn vann kort etter midnatt natt til fredag.

På skipet fikk de god forpleining mens de ble fraktet til fastlandet, men på grunn av storm og snøvær måtte de vente i flere timer om bord før de fredag kveld kunne tas i land av chilenske soldater og marinegaster.

Rundt halvparten av dem ble innlosjert på en chilensk forskningsbase og resten på en uruguayansk base. Ifølge selskapet som eide det havarerte skipet, det canadiske GAP Adventures, blir de lørdag fløyet med chilenske Hercules-fly til den Punta Arenas i Chile.

Skipet sank Omtrent samtidig med at passasjerene ble brakt i sikkerhet, ble det meldt at det forliste cruiseskipet MV Explorer var gått ned i Drakestredet mellom Antarktis og Sør-Amerika.

En isbryter fra den chilenske marinen var i ferd med å rense opp et 180 meter langt belte med olje som ble etterlatt på overflaten da skipet sank.

Dramaet begynte da Explorer var på vei gjennom et isbelte i nærheten av øya San Carlos i Sør-Shetland-kjeden og traff hardere is enn vanlig, som lagde et nevestort hull i skroget.

— Jeg satt i baren og tok en drink sammen med noen kolleger og passasjerer da noen kom opp fra lugarene under dekk. De var våte og ropte at det kom inn vann, sa Andrea Salas til argentinsk radio.

— Vi var på vei gjennom isen som vanlig, vi gjør det hver dag. Men denne gangen var det noe som traff skroget og vi fikk en lekkasje, sa skipets styrmann Peter Svensson på telefon etter at han var tatt om bord i Nordnorge.

Smidig evakuering Den svenske kapteinen Bengt Wiman sa at evakueringen gikk helt etter oppskriften.

— Det var som tatt ut av en manual. Ingen i besetningen eller blant passasjerene fikk panikk, det gikk veldig rolig og smidig, sa han til nyhetsbyrået TT.

De hadde god tid til evakueringen siden pumpene lenge klarte å holde unna for vannet som kom inn i skipet. Men de måtte tilbringe seks timer i livbåtene før MS Nordnorge var fremme hos havaristen ved 7-tiden fredag morgen og plukket dem opp.

— Evakueringen fra livbåtene gikk uten dramatikk og tok om lag en time. Alle har det bra, men de var jo ganske kalde. Det var minus 1 grad i lufta her, sa kaptein Arnvid Hansen på MS Nordnorge til NTB.

Kapteinen og ytterligere et av besetningsmedlemmene på Explorer ble om bord til slagsiden ble så stor at det var klart skipet ikke lenger kunne reddes.

Cruiseskipet MS Explorer sank etter å ha truffet et isflak i Antarktis. Alle de 154 passasjerene og besetningsmedlemmene ble plukket opp av norske MS Nordnorge og overført til chilenske og uruguayske forskningsbaser på fastlandet.
HO