Fossett landet lørdag kveld ved Bournemouth på den engelske sørkysten, etter at han var blitt omdirigert fra det planlagte landingsstedet i Kent litt lenger nord. Før landingen sendte han ut nødsignal, men 61-åringen kom seg likevel trygt ned på bakken.

Tidligere lørdag hadde Fossetts fly passert det siste mulige stedet for mellomlanding før Storbritannia. Under ferden som ble innledet ved Cape Canaveral i USA sist onsdag, hadde Fossett vært plaget av turbulens og av problemer med temperaturen i cockpiten.

Holdt

I løpet av ferden har Fossett fløyet jorda rundt én gang og over Atlanterhavet to ganger. Mot slutten begynte drivstofftankene å gå tørre, men bensinen holdt likevel til at flyet «Voyager» kunne passere Irland og gå ned i det sørlige England.

– Det begynner å skorte på bensin, men det kan være det samme om jeg lander i England eller i Irland. Jeg vil uansett ha gjennomført den lengste flyturen uten mellomlanding noensinne, sa Fossett selv over radio tidligere lørdag.

Han har tidligere satt flere rekorder med seilbåt, glidefly og ballonger. Forsøket på ny langdistanserekord var sponset av Fossetts gode venn, den britiske rikmannen Richard Branson, som blant annet eier flyselskapet Virgin Atlantic.

Ruten

Ruten Fossett hadde lagt opp, var på til sammen 41.978 kilometer som skulle tilbakelegges i løpet av 80 timer. Dermed ville han slå den gamle rekorden for langdistanseferder i luften, satt av sveitseren Bertrand Piccard og briten Brian Jones i 1999.

Piccard og Jones tilbakela i alt 40.852 kilometer gjennom luftrommet, men de brukte ballong og ikke fly. Den gamle rekorden for flyturer uten mellomlanding eller etterfylling av drivstoff i luften ble satt av Dick Rutan og Jeana Yeager i 1986, med 40.212 kilometer.

Enmotors «Voyager» er konstruert av den amerikanske ingeniøren Burt Rutan, som også var mannen bak romfartøyet «SpaceShipOne». Dette ble skutt opp i 2004, som historiens første privatbygde romskip.