Det som har skjedd er tragisk, ikke minst for Syria, sier 23-åringen.

I går ble hun og ti andre nordmenn evakuert fra den syriske hovedstaden. De ble kjørt til flyplassen med politieskorte. Kl. 18.20 landet de i Wien, der de ble innkvartert på hotell. I dag går turen videre hjemover. Enkelte var slitne etter en natt med lite søvn, men ellers var alle i god behold.

— Jeg merket først at gatene var stengt, og så at det var mye folk og opphisset stemning ved den franske ambassaden. Så fikk jeg høre at den norske ambassaden var satt fyr på, sier 23-åringen om den dramatiske lørdagen.

Hun gikk da hjem.

— Jeg har etterpå vært bortom den norske ambassaden. Det var skremmende å se, sier hun.

Vanligvis kontroll

Moe har bodd i Damaskus siden september i fjor, og jobber som praktikant i FNs utviklingsprogram UNDP. Hun valgte å følge oppfordringen fra Utenriksdepartementet om å reise hjem til Norge, selv om hun ikke har følt seg truet.

Også teologistudent Torbjørn Askevold (23) fra Brønnøysund var med flyet til Wien.

— Alle mine syriske venner er veldig lei seg. De insisterte på at jeg ikke måtte dra nå, og ville hjelpe på alle mulige måter. Det vi har sett på fjernsyn er ikke representativt for landet, sier studenten.

Føler seg trygg hjemme

De ti nordmennene som kom til Wien i går ble tatt imot på flyplassen av ambassadør Bengt Olav Johansen og to av hans medarbeidere. Ingen av dem skal ha vært utsatt for spesiell dramatikk, men flere var likevel preget av å måtte forlate sine hjem i hui og hast.

Det skal fortsatt være mellom 10 og 20 norske statsborgere igjen i Syria. UD har bedt alle nordmenn forlate landet, og ambassadør Svein Sevjen i Damaskus forberedte i går hjemreisen for en ny gruppe. Selv bor han fortsatt i ambassadørboligen, som ligger utenfor byen.

— Vaktholdet er forsterket, og jeg føler meg trygg. Resten av ambassadepersonalet er innkvartert på hotell, sa Sevjen på telefon fra Damaskus i går ettermiddag.

GORM K. GAARE