_KRISTJAN MOLSTAD

KNUT H. LEKNES_

Etter torsdagens skjelv, som målte 6,1 på Richters skala, ble det registrert etterskjelv sørvest i landet. I enkelte områder ble folk rådet til å oppholde seg utendørs.

Islands Røde Kors opprettet fire omsorgssentre, hvor evakuerte kunne overnatte og fikk tilbud om hjelp og støtte.

– Man er spesielt bekymret for eldre og svake, folk som er ekstra sårbare. Islands Røde Kors har mange frivillige i sving, sa pressesjef Anne D. Nilsen i Norges Røde Kors til NTB torsdag kveld.

Norges Røde Kors har tilbudt sin islandske søsterorganisasjon assistanse om det skulle være nødvendig.

Islandske myndigheter opplyste torsdag kveld at mellom 15 og 20 personer ble skadd i skjelvet, men ingen av dem alvorlig. Politiet meldte samtidig om moderate materielle ødeleggelser.

Jordskjelvet hadde sitt episenter i nærheten av byen Selfoss, som ligger rundt 50 kilometer sørøst for hovedstaden Reykjavik, og var 10 kilometer dypt.

— Hold dere utendørs

Innbyggere på sørvestlandet blir bedt om å holde seg utendørs.

Et øyenvitne Reuters har snakket med forteller om større skader på bygninger i Selfoss, et tettsted på sørvest-Island nær episenteret.

Folk skal ha fått panikk og løpt ut i gatene, ifølge øyenvitnet.

— Jeg er i Reykjavik og alt her ristet. Glasset i vinduene ristet og alle var skikkelig redde, sier Audbjorg Olafsdottir til Reuters.

Hun sier at hun har snakket med en søster i Selfoss som forteller at huset hennes er ødelagt i skjelvet.

— I Selfoss, hvor skjelvet skjedde, har jeg hørt at alt er knust og at folk står ute i gatene og er vettskremte, sier Olafsdottir.

Flere skoler og Islands største fengsel er evakuert. Alle fanger i fengselet er flyttet ut, og det er kalt inn ekstra fengselsbetjenter. De belager seg på en natt utendørs.

Ifølge AP kjente innbyggerne i Reykjavik at bygningene ristet under skjelvet.

Sender mannskaper

Islandsk politi og brannvesen sier til avisen Morgunblaðið at man nå sender mannskaper fra Reykjavik til Hveragérði i tilfelle etterskjelvene skulle føre til større skader. Tettstedet Hveragérði ligger bare få kilometer fra skjelvets episenter.

Island er geologisk sett en ustabil vulkansk øy, ifølge AP.

Landets forrige store jordskjelv var i juni 2000, og skjedde i samme området som dagens. Det målte 6,6 på Richters skala. Skjelvet totalskadet et dusin hus, men det førte ikke til alvorlige personskader.

— Dette skjelvet er på mange måter verre enn skjelvet i 2000, fordi det startet nærmere jordoverflaten, sier meteorolog Sigurður Ragnarsson til Visir. Han sier at hyposenteret for dette skjelvet lå bare 2 kilometer under bakken.

Trodde det var en maskin

David Vidsson opplevde jordskjelvet i Reykjavik.

— Jeg arbeidet hjemme i leiligheten min da jeg plutselig merket at huset begynte å riste. I starten trodde jeg at det var en meget stor maskin som arbeidet utenfor. Men så ble jeg klar over at jeg befant meg i et jordskjelv, sier han til politiken.dk.

Han var lettere sjokkert da avisen snakket med ham.

— Det hele varte i 15 - 25 sekunder. Rutene ristet - en rute her i leiligheten gikk faktisk i stykker. Og ting på bordet og på reolen min begynte å bevege seg, sier Vidsson som arbeider for den danske it-virksomheten Octane på Island.

Tsunami

Torsdag ettermiddag ble det også meldt at en tsunami har rammet Færøyene.

Myndighetene i landet advarer folk mot å gå ned mot fjorden. Det er foreløpig ukjent om disse to hendelsene er relatert.

KNUST: Glasset raste ut av skapene da et kraftig jordskjelv rammet Island i dag.
FOTO: MBL.IS/HELENA STEFÁNSDÓTTIR
STORT SKJELV: Bildet viser ødeleggelsene i byen Selfoss etter et jordskjelv på Island i 2000. Torsdag ble Selfoss rammet av et nytt jordskjelv som målte 6,1 på Richters skala.
STR