Se oppskytingen!

Alt gikk som normalt under oppskytingen, opplyste Marco Falcone ved den europeiske romfartsorganisasjonen ESA til journalister.

Satellitten Giove A ble skutt opp ved hjelp av en russisk Sojuz-rakett fra romsenteret Baikonur onsdag klokken 11.19 lokal tid. Giove A veier 602 kilo og er del av det omfattende Galileoprogrammet som skal etablere et eksakt navigeringssystem.

Alternativ til GPS

Programmet har en prislapp på 3,4 milliarder euro, eller vel 27 milliarder kroner. Galileo skal etter hvert omfatte 30 satellitter og være i drift i 2008. Det nye satellittnavigasjonssystemet er ment å bli et alternativ til det amerikanske Global Position System (GPS). De teknologiske løsningene som er valgt, gjør det imidlertid mulig å bruke de to systemene sammen, noe som gjør Galileo både til en konkurrent og samarbeidspartner til GPS.

Når Galileo er ferdig utbygd i 2010, vil systemet ha en nøyaktighet på 1 meter, være gratis og kunne brukes over hele verden, ifølge Norsk Romsenter.

Norge med Norge er med i Galileo gjennom medlemskapet i den europeiske romorganisasjonen ESA, og Norsk Romsenter koordinerer den norske deltakelsen i ESAs GalileoSat-program. Seksjonssjef Frank Udnæs fra senteret var til stede under oppskytingen i Kasakhstan.

– Den første satellitten skal teste frekvenser og prøve ut teknologi som skal bygges inn i de senere satellittene, sier Udnæs.

Først i 2008 begynner oppskytingen av de egentlige navigasjonssatellittene. Norsk industri forhandler om leveranser for flere hundre millioner kroner til satellittene og bakkestasjonene, ifølge Norsk Romsenter.

STRINGER/REUTERS