Operasjon Solsikke 2 ble ledet av italiensk politi og den europeiske politistyrken Europol. Målet var å slå ned på kriminelle gjenger som tvinger østeuropeiske kvinner til å prostituere seg som regelrette slaver for organiserte kriminelle.

Mafiasamarbeid

Over tusen politimenn deltok i operasjonen i Italia, Østerrike, Spania, Portugal, Russland, Ukraina og Hviterussland. Etterforskerne mener at italiensk mafia har samarbeidet med russisk mafia i utnyttelsen av kvinnene.

-Det nye og unike ved denne operasjonen er at vi har slått til mot dem som tjener på dette i opprinnelseslandene, sa Europols Antonio Saccone på en pressekonferanse i Roma onsdag. Saccone karakteriserer operasjonen som den viktigste mot menneskehandel og menneskesmugling i EU noensinne.

Nettverk

Etterforskerne har avdekket et nettverk av reisebyråer, busselskaper og hotelleiere som i fellesskap lokket østeuropeiske kvinner til å reise til Vest-Europa.

Flere mafiakontrollerte reisebyråer i Ukraina skal ha vært en del av nettverket. De skal ha samarbeidet med hoteller og reisebyråer andre steder i Europa. På veien vestover skal kvinnene ha blitt fratatt reisepapirer og etter hvert ha blitt tvunget inn i prostitusjon.

Lang forberedelse

Operasjon Solsikke 2 er blitt forberedt av italiensk politi i over ett år og er en oppfølging av Operasjon Solsikke 1 i april da over hundre personer ble arrestert, blant dem medlemmer av den albanske og italienske mafiaen.

Etter hvert som etterforskningen skred fremover, ble politistyrker i stadig flere land involvert.

-Operasjon Solsikke har vært et solid slag for dem som tjener på å utnytte menneskers ønske om et bedre liv, uttalte Europols direktør Jürgen Storbeck i en pressemelding. (NTB)