Med seg til ranchen hjemme i Texas i helgen, hadde Bush en stabel bøker og dokumenter samt sin egen personlige veileder, den myndige sikkerhetsrådgiveren, dr. Condoleezza Rice. Lynkurset skal sikre at Bush ikke gjør noen nye blundere i utenriksspørsmål når han møter NATO— og EU-ledere på den meget tøffe diplomatiske rundturen han nå skal gjennomføre. Han må virke overbevisende, for et av hovedmålene er å overtale meget skeptiske europeiske ledere til å støtte hans omstridte rakettskjold.

Het global oppvarming Ikke mindre hett blir spørsmålet om global oppvarming, og at Bush har trukket USA fra Kyoto-avtalen fordi den skader USAs økonomi. Foreløpig er det ikke klart hvilke alternativer Bush vil komme med. Komiteen han har oppnevnt for å se på spørsmålet, jobbet helt fram til avreise med innspill til presidenten.

Ifølge Washington Post vil Bush hovedsakelig fokusere på mer forskning rundt årsaken til oppvarmingen og dessuten teknologien som kan redusere drivhusgasser. Han vil fortsatt ikke sette grenser for utslipp av CO2 fra USAs kraftverk.

Enkel Texas-bajas Bush drar mandag kveld, og starter besøket i Spania tirsdag. Onsdag er det NATO-møter i Brussel, og torsdag EU-toppmøtet i Göteborg. Fredag drar han til Polen før han så lørdag endelig møter Russlands president Vladimir Putin til et to timer langt møte i Slovenia. Det er ikke lagt opp til at møtet skal føre til noe konkret, annet enn at de to blir kjent, har det Det hvite hus opplyst.

Bush' rådgivere er selvfølgelig fullt klar over det negative bildet som presenteres av USAs ferske president i europeiske medier.

- Tror på alt dette med cowboyer - Den vanlige europeiske oppfatningen er at han er en enkel, arrogant, våpenglad, abort-hatende kristenfundamentalistisk Texas-bajas. De tror på alt dette med cowboyer. Vi må få dette opp på et høyere plan, sier en ikke navngitt medarbeider i Bush-administrasjonen til New York Times.

Avisen noterer seg at selv om Bush og hans rådgivere er klar over Europas uenighet med hans administrasjon i en rekke spørsmål - fra miljø til dødsstraffen - så mener de at alt dette kan overkommes av presidentens sjarm og personlighet. Mange kommentatorer har også påpekt at Bush igjen håper å dra nytte av lave forventninger slik han gjorde i valgkampen.

Tre utenlandsbesøk Inntrykket av en mann som bare er opptatt av USA og amerikanske interesser, forsterkes av at han overhodet ikke har vist noen interesse for å bevege seg utenfor USAs grenser. Bortsett fra besøk til nabolandet Mexico, har den snart 55 år gamle Bush bare vært utenlands tre ganger. En gang til Kina på 70-tallet, da George Bush senior var leder for det amerikanske liaison-kontoret i Beijing, og to korte besøk til Frankrike og Italia.

Los Angeles Times mener Bush på Europa-reisen står foran sin største diplomatiske utfordring til nå i sin presidentkarriere. -USAs allierte viser en økende bekymring for den nye administrasjonens intensjoner om å kjøre på med sin egen agenda mens den overser eller benekter at det finnes uenighet mellom viktige partnere i sikkerhetsspørsmål, handel og diplomati, skriver avisen.

Sikkerhetsrådgiver Rice er ikke enig i beskrivelsen av at forholdet mellom USA og Europa er så spent.

— Det er vennlige, respektfulle og åpne forhold, og han får nå en mulighet til å fornye dem. Oppfatningen av at det skal være enorme spenninger mellom oss og våre europeiske allierte, tror jeg rett og slett ikke er riktig, sa hun til journalister i Washington før helga.

Dødsstraffen Det hvite hus har gjort forholdsvis lite ut av Bush-besøket overfor det amerikanske publikum. Forhåndsdekningen ble dessuten i amerikanske medier stort sett overskygget av henrettelsen av USAs mest beryktede fange, Timothy McVeigh, noen få timer før Bush dro. Mange mener henrettelsen vil forfølge Bush til Europa. I Madrid, første stopp på turneen, har det vært demonstrasjoner mot Bush blant annet for hans holdning til dødsstraffen. Fra han tok over som guvernør i Texas i 1995 til i fjor, ble 152 mennesker henrettet.

— Dødsstraffen er en sak for det amerikanske demokratiet, ikke for internasjonale forhandlinger, sier Rice.NTB

COWBOY: - Den vanlige europeiske oppfatningen er at han er en enkel, arrogant, våpenglad, abort-hatende kristenfundamentalistisk Texas-bajas, sier en ikke navngitt medarbeider i Bush-administrasjonen.