Krister Hoaas og NTB

Det var en tydelig beveget britisk utenriksminister, Jack Straw, som ga uttrykk for sine og den britiske regjeringens medfølelse med de etterlatte etter Anna Lindh.

— En forferdelig nyhet

— Det er en forferdelig nyhet. På vegne av den britiske regjering vil jeg gi uttrykk for våre kondolanser til Anna Lindhs etterlatte, sa Straw.

— Dette er en forferdelig hendelse. Men det er mer enn det. Anna var en god venn av meg, sa Straw.

- Full av liv

— Hun var full av liv. Hun var alt som var vidunderlig med Sverige og Europa. Hun maktet å være en engasjert og god mor og det å være en europeisk toppolitiker, fortsatte den britiske utenriksministeren.

— Det er en forferdelig tragedie. Jeg har mistet en nær og personlig venn.

- Modig og begavet

— Jeg er forferdet over nyheten om angrepet på Anna Lindh, sier EUs utrikeskommissiær Chris Patten. Overfor Aftonbladet beskriver Patten henne som en modig og begavet politiker som han har vært priviligert å få samarbeide med.

Europaparlamentet mintes torsdag den drepte svenske utenriksministeren Anna Lindh med ett minutts stillhet.

— Vi vil søke å fortsette hennes engasjement for europeiske saker. La henne være et eksempel for oss alle, sa den tyske sosialdemokraten Christa Randzio-Plath, som leder komiteen for økonomiske saker.

Avsky og medfølelse

Også i den tyske Forbundsdagen ble Lindh minnet med ett minutts stillhet. Forbundsdagen avbrøt sin budsjettdebatt kort etter dødsbudskapet.

— Jeg kan bare uttrykke vår avsky for denne ugjerningen og vår medfølelse med de pårørende. Vi kjenner solidaritet med hele det svenske folk, Riksdagen og regjeringen, sa presidenten i Forbundsdagen, Wolfgang Thierse.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen sier at han er dypt rystet over det brutale drapet på den svenske utenriksministeren Anna Lindh.

- Respektert og engasjert

— Det er dypt tragisk at vi nå har mistet Anna Lindh på denne meningsløse måten. Hun var en kompetent, respektert og engasjert representant for Sverige. Fra våre møter kjente jeg Anna Lindh som et meget åpent og imøtekommende menneske, sier Fogh Rasmussen.

-Den tyske regjeringen har mottatt den opprørende nyheten om Anna Lindhs død med sjokk, sier utenriksminister Joschka Fischer.

Den tyske forbundsdagen markerte Lindhs død med ett minutts stillhet og avbrøt finansdebatten i parlamentet.

- En svært god ven

— Anna Lindh var en stor europeer, en stor utenriksminister og en svært god venn, sa Fischer torsdag i Berlin.

Han sa at den tyske regjeringens tanker er hos hennes familie og den svenske regjeringen, og han uttrykte håp om at drapsmannen snart måtte bli tatt.

- Et stort tap

Drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh er et stort tap - ikke bare for Sverige, men også for Norden og hele det internasjonale samfunnet, mener den finske statsministeren Matti Vanhanen.

— Finlands regjering fremfører sin dypeste medfølelse til Anna Lindhs familie og til det svenske folket. Vi har mistet et menneske som har stått nær oss, og som har vært en fin arbeidskamerat, heter det i en uttalelse fra Vanhanen.

FNs generalsekretær Kofi Annan uttrykte sjokk og dyp, personlig sorg over meldingen om at Sveriges utenriksminister Anna Lindh er drept.

— Sverige har mistet en suksessrik og stor utenriksminister, en stor svenske og en stor europeer. I tillegg har jeg og FN mistet en nær venn, sa Annan i en uttalelse.

— Jeg deler deres sorg og smerte over dette tragiske tapet, sa Annan, med henvisning til Lindhs familie og den svenske regjeringen.