KENT OLSEN og JØRGEN ULLERUP

Berlin/Paris

Det verste skal være over av den katastrofale oversvømmelsen i Østerrike, Sveits og Sør-Tyskland. Men byene langs Donau i Tyskland ser med gru frem til de neste dagene når flommen av vann kommer og truer bl.a. Ulm, Regensburg og Passau.

Vannet er i ferd med å synke i det berømte vintersportsstedet Garmisch-Partenkirchen og den nærliggende byen Eschenlohe, etter at hovedgatene tirsdag var gjort om til en elv, og byene var avskåret fra omverdenen. Fortvilte mennesker får nå se de store ødeleggelsene vannmasser og enorme mengder slam har forårsaket.

I går ettermiddag var det fortsatt katastrofealarmen ti steder i Sør-Tyskland.

Schröder lover penge

Kansler Gerhard Schröder ga i går regjeringssjefen i Bayern, Edmund Stoiber, tilsagn om midler til rådighet for rask og ubyråkratisk hjelp til mennesker som er blitt rammet av naturkatastrofen.

Situasjonen i Østerrike og Sveits ble også mindre dramatisk i går. I Østerrike, hvor minst tre mennesker er omkommet siden søndag, var mange steder i Vorarlberg og Tyrol fortsatt avskåret fra omverdenen. Tusenvis av hus er blitt ødelagt eller skadet av vannmassene. Spesielt hardt rammet er Paznauntal, hvor 700 mennesker er innesperret. De får mat med helikopter. Wien forbereder seg på at Donaus vannstand kommer til å øke kraftig. Østerrike har beregnet skadene til foreløpig 250 millioner euro.

I kantonen Bern i det sentrale Sveits er situasjonen fortsatt spent, og mange områder er fortsatt oversvømmet. Mange steder er truet av slamskred, etter at store mengder regn har bløtlagt jorden, opplyser myndighetene. I Luzern er den gamle bydelen oversvømmet. Vannstanden i innsjøene var i går stadig stigende, mens den falt i elvene. I går ble det arbeidet for å rydde slik at nye vannmengder bedre kan ledes vekk, for det var meldt kraftig regnvær i dag.

Verste tørke på 60 år

I både Portugal og Spania har det vært god bruk for noe av regnet i Alpene. Voldsomme skogbranner har i de siste dagene rast gjennom områder med knusktørr skog i Portugal og det nordøstlige Spania, som begge er rammet av den verste tørke siden 1945.

Minst 180.000 hektar skog er gått opp i flammer i Portugal i løpet av sommeren, og først i går lykkes det å bringe flertallet av branner under kontroll etter et væromslag.

Coimbra-regionen i det sentrale Portugal er hardest rammet og likner mange steder scener fra en krigsfilm med rykende trestammer, utbrente biler, smeltet asfalt og avsvidde og hus.

Portugals tredje største by var truet av flammene, men synkende temperatur og tåke lettet slukningsarbeidet i går.

Innbyggerne i flere landsbyer er blitt evakuert, mens andre har kjempet mot flammene med vannspann og hageslanger. Mange steder har ikke det vært mulig fordi de lokale vannreservene er tømt, så landsbyene får drikkevann kjørt ut i tankbiler. Døgnet rundt har omkring 3000 brannmenn og 600 soldater kjempet mot ilden.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

OPPRYDNING: I Pflach i Østerrike, vest for Innsbruck, forsøkte disse to mennene i går å renske opp etter vannmassenes herjinger.

FOTO: DOMINIC EBENBICHLER, REUTERS