Kosovos nasjonalforsamling har vedtatt en erklæring om uavhengighet fra Serbia.

Europa er dermed blitt én nasjon større.

Les også: Jubel etter løsrivelsen

Uavhengighetserklæringen ble enstemmig vedtatt søndag etter et ekstraordinært møte i nasjonalforsamlingen. Etter at statsminister Hashim Thaci høytidelig hadde lest opp erklæringen for de 104 medlemmene av nasjonalforsamlingen, rakte hver og en av dem hånden i været.

Les også:

Kosovo bryter nytt land

Nasjonalforsamlingen i den serbiske provinsen med en stor albansk majoritet er ventet å skulle erklære uavhengighet rundt klokken 15.00, skriver nyhetsbyrået AFP. Men det hersker fortsatt usikkerhet rundt tidspunktet. Nyhetsbyrået Reuters melder at nasjonalforsamlingen skal møtes nå klokken 15.00.

I gatene feires det at Kosovo nå blir uavhengig. Avisen Express er ekstremt tydelig i sin kritikk mot tidligere makthavere på sin forside: «Fuck yu» lyser mot kosovarene fra avisstativene. Tittelen trenger knapt oversettes.

Les også:

Festen i full gang

Nasjonen Kosovo vil bli «dannet basert på Ahtisaari-planen», en FN-plan som anbefaler at en politistyrke fra EU skal holde oppsyn med provinsens uavhengighet.

EU-landene har gitt grønt lys for å sende 2000 politifolk og jurister til Kosovo for å overta jobben til dagens FN-styrke etter en overgangsfase på 120 dager.

Les også:

Mintes Kosovos største martyr

«Kosovo er et demokratisk, sekulært og multietnisk samfunn», står det videre i erklæringsutkastet som AFP har fått tilgang til.

Et uavhengig Kosovo vil ifølge utkastet «garantere for kulturell og religiøs arv», en setning som refererer til de serbiskortodokse kirkene i provinsen.

Saken oppdateres.

OLEG POPOV / REUTERS
Eystein Røssum (MMS)