Etter tre ukers engstelse for at Liechtenstein skulle bli sittende på bakbeina og gjøre alvor av trusselen om ikke å godta den nye EØS-avtalen, kunne utenriksminister Petersen onsdag kveld puste ut. Pressemeldingen som ble sendt ut fra fyrstedømmet samme ettermiddag, gjorde det klart at Liechtenstein nå er villige til å signere sammen med Island og Norge.

Nyheten nådde Petersen da han landet på flyplassen i Chisinau, Moldovas hovedstad, der Europarådet har hatt toppmøte.

Ville høre det selv

Verken Petersen eller noen andre i følget hans hadde sett skrivet fra Liecthensteins hovedstad Vaduz da ministeren landet i Chisinau. Der stod hele byen på hodet, med avsperrete gater og kortesjer av luksusbiler som føk frem og tilbake der gamle Lada— og Volga-er til vanlig hoster seg fram. Petersen ville ikke si et eneste ord om den etterlengtede nyheten etter å ha ankommet Europas fattigste land.

— Ingen kommentar fra utenriksministeren før han har hørt dette personlig fra Liechtensteins utenriksminister, var meldingen fra ministerens følge.

Petersen sjekket rett inn på Moldovas første firestjerners hotell, før han dro videre i en blank Skoda for å møte de andre kollegene som hadde tatt turen. Blant dem var Liechtensteins utenriksminister Ernst Walch, som tidligere hadde lovet å fortelle Petersen og Islands Halldor Asgrimsson hva fyrstedømmet hadde bestemt seg for når de møttes.

Blant Görings spritflasker

Hva som faktisk ble sagt mellom ministrene, var sent onsdag kveld uvisst. Petersen ønsket slett ikke å snakke med bt.no.

— Nei vet du hva. Den slags bruker jeg virkelig ikke tiden min på, ikke på denne tiden av døgnet, sa en ikke så rent lite irritert utenriksminister da han ankom hotellet sitt i 23-tiden, og forsvant rett inn i heisen.

Da hadde han vært i fin ministerial middag i Cricova-anlegget rett utenfor Chisinau; i vinkjelleren til Moldovas største vinprodusent. En gang i tiden var dette hele Sovjetunionens stolthet, og fortsatt har det tidligere kombinatet en av verdens største vinkjellere. Blant skattene i de 60 km lange, underjordiske Cricova-gangene er Herman Görings eksklusive vin- og spritsamling, beslaglagt av sovjetarmeen i Berlin i 1945 og fraktet hjem til Sovjetunionen.

For Liechtensteins utenriksminister Ernst Walch må ironien i valget av møtested ha vært sterk: Til sjuende og sist er det spørsmålet om kompensasjon for beslaglagt liechtensteinsk eiendom etter krigen som har truet med å velte hele EØS-avtalen; krangelen mellom fyrstedømmet og Slovakia og Tsjekkia.

De to sistnevnte vil ikke være med på at Liechtenstein eksisterte som selvstendig stat før 1992. Liechtenstein krever på sin side å bli anerkjent tilbake til 1861. Dette har betydning fordi Tsjekkoslovakia etter krigen beslagla eiendom og formuer fra 2,5 millioner tysktalende gjennom de såkalte Benes-dekretene. Blant de skadelidende var flere familier i Liechtenstein, deriblant også medlemmer av landets fyrstefamilie.

Tsjekkia og Slovakia står på sitt Av pressemeldingen som Liechtenstein sendte ut onsdag, var det ingenting som tydet på at Tsjekkia og Slovakia har gitt etter på noe punkt. Mini-landet står på sin side fast ved kravet om historisk anerkjennelse, men er likevel villige til å signere sammen med Island og Norge. Island og Norge har tidligere sagt at det ville skje denne uken, enten Liechtenstein ble med eller ikke. Etter alt å dømme vil seremonien finne sted i Brussel torsdag eller fredag, dersom ikke Liechtensteins retrett fører til et par dagers utsettelse for å få alt det praktiske på plass.

Norge og Island hadde fryktet at hele EØS-samarbeidet skulle bryte sammen dersom ikke også Liechtenstein ble med videre. Så sant Liechtenstein står ved den meldingen de sendte ut onsdag kveld, er disse sorgene nå over over. Petersen kan dermed bruke torsdagen i Europarådet til å berede grunnen for en oppgave som venter om et halvt år: Den norske overtagelsen av formannskapet i Europarådet i mai neste år; forøvrig samme måned som EU utvides og den nye EØS-avtalen trer i kraft.