Onsdag ettermiddag prøvde en av politisjefene i byen, politiførstebetjent Sean Russell, å roe gemyttene på et kaotisk og overfylt møte med lokalbefolkningen.

De tre unge mennene som ble drept, var ute på gaten for å beskytte butikker og hus mot vandaler som herjet i bydelen Winson Green i Birmingham, Storbritannias nest største by. De ble påkjørt av en bil — ifølge en lang rekke vitner med fullt overlegg. Sjåføren kjørte fra stedet, men ble senere pågrepet av politiet.

— Hvor var dere? Hva gjorde politiet for å beskytte oss? ropte rasende venner og slektninger av de døde.

Politiinspektør Russell slo fast at saken ikke blir etterforsket som en trafikkulykke.

— Dette er en trippeldrapssak for oss, la det være klinkende klart. Den har høyeste prioritet. Vi har satt av 60 etterforskere bare på denne saken, sa Russell.

Lover større styrker

Det var ikke nok til å roe de fremmøtte. De ville vite hvorfor politiet ikke greide å beskytte hjemmene og butikkene deres, hvorfor det tok så lang tid før politiet kom, og viktigst: Hva politiet nå har tenkt å gjøre for å hindre at lovløsheten fortsetter.

Politiførstebetjenten forsikret om at enda større styrker vil bli satt inn natt til torsdag, og at alt vil bli gjort for å ta de skyldige. Han beklaget også på det sterkeste at politiet ikke greide å hindre det som skjedde. Han viste til at det var massiv uro inne i sentrum sent tirsdag kveld, og at det var vanskelig å være over alt samtidig.

Har tatt 12 personer

Politiinspektør Richard Baker opplyste at en mann er pågrepet, mistenkt for å ha kjørt bilen som braste inn i folkemengden.

— Vi har også anholdt elleve andre personer i denne saken, som vi mistenker at kan ha vært involvert. Og vi leter etter flere, sa Baker.

Drapet på de tre mennene med pakistanske røtter har gjort stemningen i Birmingham ekstra amper. Det har tidligere vært alvorlige opptøyer mellom ulike etniske grupper i byen. Mennene i bilen som drepte de tre, skal ifølge øyenvitner tilhøre det karibisk-afrikanske samfunnet i Birmingham. Mange frykter nå at det nå igjen skal bryte ut kamper mellom de ulike etniske gruppene.

Mange av de unge i gymsalen der møtet ble holdt onsdag ettermiddag, var åpenbart hevnlystne.

— Politiet bryr seg ikke, det gjør de aldri. Men dersom de sørger for rettferdighet, kommer vi ikke til å gjøre noe, sier Wajid Hussain, en av vennene til de tre drepte.