De 50, blant dem både kvinner, barn og eldre, ble funnet i en forseglet frysecontainer på en lastebil dumpet i Donau i april 1999.

Aviser i Beograd har intervjuet en dykker, Zivadin Djordjevic, som var med og fant bilen og dens makabre last. De daværende myndighetene erklærte funnet for en statshemmelighet. Lastebilen ble funnet mens NATO bombet Jugoslavia.

Ifølge Senteret for menneskerettigheter i Beograd er det klare indikasjoner på at serbiske politistyrker og den jugoslaviske hæren ødela bevis for krigsforbrytelser i Kosovo. I en rapport fra senteret står det at minst 800 drepte kosovoalbanere ble flyttet fra massegraver i Kosovo til ukjente steder i Kosovo og Serbia. Opplysninger senteret har tyder på at bevis ble ødelagt blant annet ved brenning av lik.

Da serbiske aviser skrev om saken i slutten av forrige uke, var det første gang de omtalte serbiske forbrytelser i Kosovo i detalj.

Ifølge humanitære organisasjoner ble rundt 10.000 kosovoalbanere drept av de serbiske styrkene under Kosovo-krigen. Etterforskere fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia har funnet 4.200 døde i massegraver i Kosovo. Rundt 7.000 skal fortsatt være savnet.

(NTB)