Den australske regjeringen kalte Israels ambassadør inn på teppet torsdag, etter at det ble kjent at australske pass kan ha blitt brukt i forbindelse med likvideringen av en Hamas-leder i Dubai.

— Vi vil ikke tie i denne saken. Den vekker stor bekymring, sier statsminister Kevin Rudd til australsk radio.

Han lover at Australia vil reagere mot ethvert land som er innblandet i forfalskning av australske pass. Landets etterretning skal nå etterforske saken.

Politiet i De forente arabiske emirater mener Israels etterretningstjeneste sto bak drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai forrige måned. Torsdag opplyste politiet at de har identifisert 15 nye mistenkte, og at tre av dem har utgitt seg for å være australiere.

— Enhver stat som medvirker til misbruk av det australske passystemet, ikke minst hvis formålet er et attentat, behandler Australia med forakt, understreker Rudd.

Til sammen er nå 26 personer mistenkt i saken. De mistenkte har tatt seg inn i Dubai med pass fra Storbritannia, Irland, Frankrike og Tyskland, i tillegg til Australia. Også flere av de europeiske landene har reagert med å kalle sine respektive israelske ambassadører inn på teppet.

Israel har verken bekreftet eller benektet at den israelske etterretningstjenesten Mossad sto bak drapet. Landets viktigste allierte, USA, har ikke uttalt seg om saken.