Det sier Kristian Tonby, styreleder i Leger uten Grenser til Bergens Tidende.

Angola er rammet av en koleraepidemi som allerede karakteriseres som en av landets verste. Til nå er 20.000 mennesker smitt og 900 døde. Tonby sier at epidemien nå er ute av kontroll.

Ikke isolert

Det er ti uker siden det første koleratilfellet ble bekreftet i Angolas hovedstad.

Fortsatt er ikke smittekilden funnet og isolert. I mellomtiden har epidemien spredt seg til hele landet i det sørlige Afrika, og det meldes om stadig nye tilfeller fra stadig flere deler av landet.

— Tirsdag var den verste dagen til nå. Da ble det innmeldt 929 nye tilfeller. 25 mennesker døde Denne uken har vi i Leger uten Grenser i gjennomsnitt mottatt 30 smittede og sett et dødsfall i timen. Et av de totalt ti behandlingssentrene mottok 240 nye pasienter i løpet av 24 timer. Totalt er 11.700 pasienter blitt behandlet. 550 internasjonale og 330 nasjonalt ansatte arbeider ved Leger uten Grensers koleraprosjekt i Angola.

Informasjon

— Det arbeides under høyttrykk for å finne smittekilden. Dessuten er det satt i gang en rekke tiltak for å begrense spredningen. Spesielt gjelder dette i hovedstaden Luanda, forteller Tonby.

Det er forurenset vann og dårlige sanitære forhold som er den viktigste årsaken til koleraspredningen.

Kolera rammer hardt og nådeløst, og dersom smittede raskt ikke kommer til behandling, kan det stå om livet. Kroppen tørres raskt ut, og det er viktig at pasienten tilføres store mengder væske.