Irakiske myndigheter hadde skjerpet sikkerhetstiltakene i de delene av landet der Saddam hadde sterkest oppslutning. I hans gamle maktbase Tikrit, 160 kilometer nordvest for Bagdad, var truende slagord malt på husveggene. «Vi skal hevne president Saddam Husseins død», lød ett av dem.

– Vi holder en enkel seremoni for å minnes presidenten som tjente og beskyttet Irak og vernet om folkets verdighet, sa Saddams stammefelle i Baijat-folket Ali al-Nida mer forsonlig.

Dømt til døden og hengt

Saddam Hussein var president i Irak fra 1979 til han ble styrtet av amerikanskledede invasjonsstyrker i 2003. Han ble tatt til fange i desember 2003, dømt til døden av en irakisk domstol og henrettet ved hegning 30. desember 2006.

Irakiske regjeringstalsmenn sa før ettårsdagen at myndighetene var forberedt på uro i de sunniarabiske kjerneområdene nord og vest for Bagdad. Saddam var selv sunni, og de fleste av hans nære medarbeidere kom fra disse kjerneområdene.

I landsbyen Dawr rett sør for Tikrit, der Saddam ble tatt til fange av amerikanerne i desember 2003, var det søndag innført portforbud. I det sterkt sunnidominerte Adhamiyah nord i Bagdad hang plakater med bilder av Saddam på mange husvegger.

Beredskap i Bagdad

Men de aller fleste av innbyggerne i hovedstaden Bagdad var søndag opptatt med sine vanlige gjøremål, melder nyhetsbyrået DPA. Sikkerhetsstyrkene var satt i skjerpet beredskap, men dette syntes knapt i gatebildet.

Tusenvis av tidligere Saddam-tilhengere har nå latt seg verve til Iraks nye væpnede styrker. Dette har gjort dem til mål for terrornettverket al-Qaida og dets leder Osama bin Laden, som i helgen kom med nye trusler mot alle USAs støttespillere i Irak.

Et 56 minutter langt lydbåndopptak der bin Laden blant annet anklager USA for å ville stjele Iraks olje, ble i helgen lagt ut på internett. Stemmen på lydbåndet oppfordrer også til jihad – hellig krig – mot Israel.

BESØKTE GRAVEN: Irakiske skolebarn besøker Saddam Husseins grav i landsbyen al-Awja nær Tikrit, 160 kilometer nordvest for hovedstaden Bagdad. I dag er det ett år siden Saddam ble henrettet ved hengning.
REUTERS/SCANPIX