bak nyhetene

Per Nyholm

Regn og ruskevær står inn over Jerusalem. De honninggylne husene falmer. Støv og boss suser gjennom gatene. Over alt er det piggtråd, bommer og mistroiske blikk. På Jaffa Street i den vestlige, jødiske bydelen blir de få palestinerne som ferdes her, ustanselig kontrollert av politi og andre sikkerhetsstyrker. Stemningen er trykket. En jødisk handlende — innvandrer fra Finland - sukker over tilstanden.

— Alle er nervøse… det hele forekommer så uløselig. Hva blir det neste? En granat, enda en selvmordsbombe? Jeg har brukt alle sparepengene på denne butikken. Nå må jeg overveie om jeg skal flytte til USA eller Canada.

I den østlige bydelen der muslimene bor, og som siden krigen i 1967 har vært under israelsk okkupasjon, beveger en tungt utrustet politipatrulje seg langsomt oppover Nablus Road, forbi den anglikanske St. George´s Katedral og videre mot den historiske bykjernen bak Suleiman den Prektiges festningsmur.

Det er færre mennesker her og færre forretninger. Alt er fattigere, mer orientalsk og mer håpløst. Foran et offentlig kontor venter et titall palestinere i uværet på å få – om de får det – sitt israelske identitetskort fornyet.

— Jeg har stått her i syv timer, sier en eldre herre, som presenterer seg som forhenværende advokat.

— Det er uutholdelig, en ydmykelse.

En kortesje av sikkerhetsbiler passerer med blinkende, blå lamper og enda en politipatrulje, viklet inn i hjelmer, skuddsikre vester, kommunikasjonsutstyr, staver, håndvåpen og maskingeværer. Palestinerne ignorerer dem. Jeg vet ikke hvordan atmosfæren var i Norge i 1945 etter fem års tysk okkupasjon - det var før min tid - men jeg vet hvordan den er i Øst-Jerusalem etter 35 års israelsk okkupasjon: full av stille hat, full av avmakt, full av avsky.

Jeg kjøper mine aviser i en kiosk ved Herodesporten. Kioskeieren forteller om den siste blodige episoden i konflikten mellom israelere og palestinerne: ukjente gjerningsmenn har i Beersheva skutt mot en kaserne og drept to kvinnelige soldater. Gjerningsmennene ble selv drept. Det er offentliggjort nydelige passbilder av de drepte soldatene og et rått fargefoto av en automatisk bombesøker som beveger seg bortover liket av en av de drepte araberne.

Den slags skjer for tiden hver eneste dag. Det nye er at skuddene i Beersheva falt utenfor de okkuperte områdene, i Negevørkenen, der israelerne hittil har kunnet føle seg trygge. Sharon har neppe forlatt flyet sitt i Tel Aviv etter enda et besøk i Washington, før han meddeler at ansvaret for denne siste ugjerningen «ligger direkte» hos Yasser Arafat. Tatt i betraktning at selvstyreformannen befinner seg i husarrest på den okkuperte Vestbredden, og at den israelske militærmaskinen for lengst - rent bokstavelig – har skutt hans administrative apparat i filler, kan man spørre seg hvor mye Arafat rent faktisk er i stand til å sette i verk og til å kontrollere.

Egentlig likner det en gjennomtenkt strategi på israelsk hold: man ødelegger selvstyrets infrastruktur og krever deretter at restene av infrastrukturen skal pågripe og straffe antatte terrorister, som på grunn av mange års okkupasjon, dyp fattigdom og utbredt desperasjon nyter aktelse i brede, spesielt yngre, palestinske kretser.

Når de antatte terrorister ikke blir pågrepet og ikke blir straffet, intensivere Israel angrepene på selvstyreområdene med det resultat at hatet til israelerne vokser, og at stadig flere forlader Arafat til fordel for radikale organisasjoner som Hamas. Det gagner Sharons påstand om at det for tiden ikke finnes relevante forhandlingspartnere i den palestinske leir. Det unormale og nye er at det også – ved siden av skuddene i Beersheva - ble avfyrt et batteri av i seg selv harmløse Kassam 2-missiler, som gikk ned i Negev-ørkenen. Det er et vendepunkt, skriver kommentatoren Amos Harel i Haaretz, en av Israels ledende aviser. At ingen ble drept eller såret, og at det ikke skjedde materiell skade, er mindre viktig enn at rakettangrepet fant sted.

Tilsynelatende er det åpnet en ny front i det sørlige Israel.

Shin Beth, den israelske sikkerhetstjenesten, skal være overbevist om at andre Kassam 2-batterier allerede er på plass i den nordlige delen av Gazastripen samt på Vestbredden, og at Hamas bare venter på en anledning til å aktivere dem. Det vil følge en israelsk gjengjeldelsesoperasjon utenom det vanlige, spår Amos Harel.

Også utenriksminister Shimon Peres har vært i USA, der han la frem sin siste fredsskisse. Den skal etter sigende være avtalt med selvstyrets parlamentsformann, Abu Ala, som neppe ville løfte en finger i den henseende uten først å ha fått Arafats tillatelse. Problemet med fredsskissen som med så mye annet fra Peres' hånd, er at den ikke vinner gehør i den regjeringen opphavsmannen er medlem av.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

SØRGER: Venner av den israelske soldaten Karen Rothstein, som ble drept i en skyteepisode nær Beersheva, sørger i begravelsen. FOTO: TSAFRIR ABAYOV, REUTERS