FNs sikkerhetsråd innkalte tirsdag til krisemøte om situasjonen i Somalia, der kamphandlingene den siste uken har drevet islamistiske krigere på flukt fra flere posisjoner langs fronten etter harde angrep fra etiopiske styrker. Nå har Verdens matvareprogram trukket seg ut av de krigsherjede områdene.

Somaliske regjeringsstyrker støttet av etiopiske soldater har tatt kontroll over flere byer i det sentrale og sørlige Somalia. Tirsdag rykket styrkene fram mot islamistenes kjerneområde i hovedstaden Mogadishu. Mandag bombet etiopiske styrker den internasjonale flyplassen i Mogadishu.

Vil fjerne islamistene

– Det er mulig at de kan komme til å ta kontroll over byen i løpet av 24 til 48 timer, sa Somalias utsending til Etiopia, Abdikarin Farah, til reportere i den etiopiske hovedstaden tirsdag.

To fly skjøt tirsdag mot islamistiske krigere som flyktet fra byen Buur Hakaba. Byen ligger øst for Baidoa, der den svake overgangsregjeringen i Somalia holder til, og har vært et av tilholdsstedene for islamister som støtter Rådet for Somalias islamske domstoler (SCIC).

SCIC leder styrkene som inntok Mogadishu i august. SCIC startet deretter en offensiv hvor de sikret seg stadig nye områder. I begynnelsen ble de islamistiske styrkene godt mottat, men med forbudet mot det narkotiske stoffet khat og arrestasjonene av mindreårige fotballsupportere, har SICC blitt stadig mer upopulære, til tross for at de har maktet å innføre ro og orden. SICC innfører gradvis et shariabasert lovsystem. I september ble to ungdommer pisket for å ha vært alene i et rom. Det er frykten for et sterkt islamistisk styre i nabolandet som har ført til at det kristne Etiopia nå har invadert Somalia.

Etiopias informasjonsminister sier at etiopiske krigsfly vil fortsette å bombe utvalgte mål i Somalia.

– Minst 1.000 drept

På en pressekonferanse i Addis Abeba tirsdag hevdet Etiopias statsminister Zenawi at hans godt bevæpnede styrker har «knekt ryggen» på islamistene i Somalia. Etiopia har nå mellom 3.000 og 4.000 soldater i Somalia.

– En felles somalisk-etiopisk styrke har knekt ryggen på de internasjonale terroriststyrkene. Disse styrkene er på full retrett, sa Zenawi, som hevder at minst 1.000 islamistiske krigere er drept i kampene.

– Vi har meldinger om over 3.000 sårede på et sykehus i Mogadishu. De som er døde teller godt over 1.000, sa han. Tallene er ikke bekreftet.

– Vi har allerede fullført halvparten av vårt oppdrag, og så snart vi er ferdige med den siste halvdelen, vil våre styrker forlate Somalia, sa Zenawi.

Han la til at et betydelig antall av de drepte er ikke-somaliske, islamistiske krigere. Islamistene hevder på sin side at de har drept flere hundre etiopiske soldater.

Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen er det rapportert over 800 sårede på ulike sykehus som organisasjonen har vært i kontakt med. I tillegg har tusenvis av mennesker flyktet fra hjemmene sine, sier talskvinne Antonella Notari i Geneve.

Kan spre seg

Den afrikanske union (AU) sa tirsdag at Etiopia har rett til å gå til krig mot Somalias islamister, fordi landet har grunn til å føle seg truet av SCIC. En AU-talsmann innrømmet også at organisasjonen ikke har greid å håndtere situasjonen skikkelig.

Analytikere sier at det er vanskelig å si hvordan krigen vil utvikle seg. Det er åpenbart at Etiopia er den militært sterkeste parten i konflikten, men mange frykter at krigen kan utvikle seg til en langvarig geriljakrig.

Det er også frykt for at krigen kan spre seg til andre land på Afrikas Horn , først og fremst Etiopia og Eritrea.

– Det er stor fare for at innbyrdeskrigen i Somalia utvikler seg til en regional krig. Det kan gjøre en alvorlig situasjon enda alvorligere, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt til nyhetsbyrået TT.

Frykter nytt Bagdad

Panikkslagne innbyggere i Mogadishu er redde for at byen skal bli en krigssone på linje med Bagdad.

– Jeg har daglig sett drap og eksplosjoner i Bagdad på TV. Jeg er redd for at vår by blir likedan dersom de utenlandske styrkene inntar byen, sier den tidligere militæroffiseren Yonis Gure til nyhetsbyrået AFP.

Oppslutningen om de islamske domstolene i Mogadishu, som tok kontroll over hovedstaden fra uregjerlige, USA-støttede krigsherrer tidligere i år, har falt etter angrepene de siste dagene.

– Disse islamske domstolene har gått til krig mot en sterk makt. De kan ikke vinne denne krigen. Hva kan de si oss nå? De kan ikke si noen ting unntatt at de er i krig, sier butikkeier Abdulahi Farah Basher.

– Hvem skal forsvare byen fra bombeflyene? Ingen. Alle vil bare komme seg i sikkerhet, sier han.

STR