Både Livni og Likuds Benjamin Netanyahu har erklært seier, for Netanyahus høyrefløy har gått frem og mange tror han har best sjanse til å danne regjering.

Men tirsdagens parlamentsvalg tok en overraskende vending da Tzipi Livnis Kadima ble landets største parti med 28 plasser i det israelske parlamentet, Knesset. Livni har gjort det ingen trodde; vunnet over høyrefløyens Netanyahu som det siste året har ligget først på meningsmålingene.

Høyrefløyen størst: Men det er for tidlig for Livni å åpne champagnen. For selv om hun har fått flest stemmer, er Benjamin Netanyahu og høyrefløyen samlet sett større etter valget. Ifølge de siste resultatene har høyrefløyen samlet fått 63 eller 64 plasser i Knesset, mens venstrefløyen ledet av Livni har 56 eller 57 plasser. Dette har også fått Netanyahu til å erklære seier.

Nå venter Livni, Netanyahu og resten av Israel på president Shimon Peres som skal peke på den kandidaten som får første sjanse til å danne regjering. Det er ventet at Peres vil vente med å utpeke forhandlingsleder til de aller siste stemmer fra bl.a. soldatene blir talt opp i løpet av et par dager.

«Blokkerende flertall»: Normalt er det lederen av det største partiet som blir utpekt til forhandlingsleder, men i lys av høyrefløyens sterke posisjon, kan det være tvil om hvem som vil være den beste forhandlingslederen. Tzipi Livni har tidligere argumentert for at den som leder det største partiet, bør få muligheten til å samle en regjering, men allerede tirsdag kveld arbeidet Likud for å etablere «et blokkerende flertall», som på forhånd ville hindre Livni i å gjøre et forsøk. Allerede onsdag hadde Netanyahu møter med de ortodokse partiene, men også Livni startet samtaler med de andre partiene. Begge kandidatene har sverget å danne en bred regjering.

Har trening: Avgjørende er det altså hvem Peres peker på, og skulle Livni bli forhandlingsleder, er hun allerede i trening. Det er ikke mer enn noen måneder siden hun sist gjorde et forsøk, og selv om venstrefløyen da var større, lyktes det henne ikke å samle en regjering. Nå vil hun være nødt til å trekke inn høyrefløypartier for å få et tilstrekkelig flertall, og Livni inviterte på valgkvelden Likud og Netanyahu med i et regjeringssamarbeid.

Rent prinsipielt vil Avigdor Liebermans nasjonalistiske parti også kunne inngå i en regjering med Kadima, siden partiet ikke motsetter seg en palestinsk stat. Begge konstellasjoner ser imidlertid problematiske ut, konstaterer analytikere.

Hvis de endelige resultatene stadig viser at Kadima er største parti, men at flest av de valgte medlemmene av Knesset peker på Netanyahu som ønsket statsminister, kan Peres føle seg tvunget til å handle mot sedvane og peke ut Netanyahu.

Lieberman avgjør: Men uansett om det blir Livni eller Netanyahu vil den avgjørende stemmen i regjeringsdannelsen bli valgets høydehopper, Avigdor Liebermans høyreorientert nasjonalistiske parti, Yisrael Beiteinu, som har fått 15 plasser i Knesset og dermed har passert Arbeiderpartiet som Israels tredje største parti. Lieberman har helt til det siste vært svevende om hvem partiet ville støtte, men tirsdag kveld lød det som om Lieberman trakk mot Netanyahu, hvilket også var ventet.

– Det er sant at Tzipi Livni har fått en overraskende seier. Men det som er viktigere er at den høyreorienterte leiren har vunnet et klart flertall. (...) Vi vil ha en høyreorientert regjering. Dette er vårt mål, og vi skjuler det ikke, sa Avigdor Lieberman ifølge Jerusalem Post.

Valgdeltakelsen var 65,2 prosent. Det er høyere enn ved forrige valg i 2006, hvilket kan skyldes det jevne løpet mellom Livni og Netanyahu.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

DALHOFF CASPER