Nordiske eksperter er overrasket over valget av den argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio som ny pave.

Den katolske kirkens nye overhode har tatt navnet Frans.Bergoglio var fraværende på de fleste listene over mulige favoritter til pavevalget, og utnevnelsen kom som en overraskelse på mange.

— Dette er virkelig en pave som kommer fra uventet hold. Jeg tror kardinalene selv er overrasket over at dette gikk så raskt, sier munk og dominikanerbror Haavar Simon Nilsen til NTB.

Også den svenske forfatteren og paveeksperten Göran Hägg er overrasket over valget.

— Jeg hadde ikke regnet med ham, jeg trodde han var for gammel, sier han.

Bergoglio, som er født i 1936, er 76 år gammel .

Første latinamerikane

Bergoglio er historiens første pave fra Latin-Amerika. Det gikk ikke upåaktet hen, verken i Argentina eller i resten av Latin-Amerika, der flertallet av verdens katolikker bor. Katedralen i Buenos Aires var full av folk som ventet på at kardinalene i Det sixtinske kapell skulle komme fram til en avgjørelse.

Og da det ble kjent at det var deres egen erkebiskop som nå er valgt til Den hellige stol, brøt det ut jubel og kraftig applaus.

Bergoglio er også den første jesuitten som er valgt til overhode for verdens 1,2 milliarder katolikker, og den første pave som har tatt navnet Frans.

I kveld sto titusenvis av mennesker på Peters-plassen og vinket med paraplyene da den hvite røyken steg opp fra pipa på taket til Det sixtinske kapell.

Etter en drøy time kom den franske kardinalen Jean-Louis Tauran ut på balkongen av Peterskirken og kunngjorde den nye pavens navn.

Deretter steg den nye paven selv ut.

– Det ser ut til at mine brødre kardinalene måtte dra til verdens ende for å finne en ny pave, sa den ferske paven smilende og hilste sine tilhengere som hadde trengt seg sammen på Petersplassen.Han oppfordret også verden til å legge ut på en vei fylt av kjærlighet og brorskap og ba alle troende om å be for ham.

Talsmann for fattige

Pave Frans har vært erkebiskop av Buenos Aires siden 1998 og ble utnevnt til kardinal i 2001.

Den nye paven er kjent for å være en moderat som også har gjort seg bemerket ved å tale de fattiges sak.

Han er meget populær blant både unge prester og befolkningen for øvrig i Argentina.I sin første tale hyllet paven sin forgjenger, pave emeritus Benedikt XVI, og sa at han ba for ham før han ledet alle de frammøtte i en bønn