I grunnen har alle hans kritikere fått rett.

Granskningsrapporten skulle offentliggjøres i dag, men gjennom hele helgen har de største avisene i Israel brettet ut den ene nådeløse kritiske merknaden etter den andre:

Statsminister Ehud Olmert reagerte overilt da to israelske soldater ble kidnappet av Hizbollah i fjor sommer. Han ga ordre om å gå til krig, men tok selv aldri ledelsen. Han var ikke bare passiv, men han var også i lommen på de egenrådige generalene. Olmert evnet aldri å stille de kritiske spørsmål eller få hæren til å vurdere alternative fremgangsmåter. Han forsto aldri hvilke krefter og hvilken kampvilje han sto overfor da han utfordret Hizbollah.

Minister uten kunnskap

Forsvarsminister Amir Peretz og tidligere hærsjef Dan Halutz får enda hardere medfart:

Peretz ble utnevnt som forsvarsminister like før krigen. Rapporten mener han aldri skulle ha akseptert utnevnelsen fordi han manglet kunnskap om sikkerhetsspørsmål. Etter utnevnelsen gjorde han heller ikke nok for å kompensere sine manglende kunnskaper.

Tidligere hærsjef Dan Halutz klarte aldri å komme opp med en realistisk plan for å stoppe katusja-rakettene fra Hizbollah. Hundrevis av raketter ble sendt mot sivilbefolkning nord i Israel, men forsvarsministeren tok aldri trusselen på alvor.

Da han fremstilte alternative løsninger til krig, var disse så urealistiske at statsministeren aldri kunne godta noe annet enn krig.

En viktig årsak til at det hele gikk så galt var at statsministeren var helt avhengig av Halutz, og sto uten andre rådgivere som kunne stille kritiske spørsmål til anbefalingene fra hæren.

En resultatløs krig

Ehud Olmert førte Israel inn i en ydmykende krig som bare kunne stoppes med en fredsavtale.

I løpet av 34 krigsdager ble 1200 libanesere drept — de fleste sivile. I overkant av 160 israelere, de fleste soldater, ble drept.

De to israelske soldatene er ennå ikke løslatt. Hizbollah er kanskje sterkere enn noen gang - med stor sympati etter å ha stått sentralt i gjenoppbyggingen av Libanon.

Og Hizbollah-leder Hassan Nasrallas har fremdeles våpen nok til å sende mange flere raketter mot regionens stormakt.

Uten troverdighet

Da israelerne for noen uker siden ble spurt hvilken politiker de synes er mest troverdig, svarte bare to prosent statsminister Ehud Olmert.

Olmerts rådgivere har i helgen forsøkte å spre budskapet om at det ikke bare var Olmert som besluttet å gå til krig, men hele regjeringen. Granskningsrapporten anbefaler heller ikke Ehud Olmert å trekke seg, og rådgivere hevder statsministeren vil bruke rapporten til å snu stemningen til sin fordel.

Andre observatører er mindre optimistisk, som professor Yaaron Ezrahi ved Hebrew University.

— Spørsmålet er ikke om statsministerens karriere er over, men når han velger å trekke seg, sa han i helgen.

Debatten de neste dagene vil forteller hvem som til slutt får rett.