Cedomir Jovanovic var på vei til et valgmøte i byen Novi Sad da sjåførens mobiltelefon ringte. Mannen i andre enden påsto at noen hadde tuklet med valgkampbussen. Han sa ikke navnet sitt, sjåføren trodde det var en dårlig spøk eller enda en tom trussel. Minutter senere falt ene hjulet av, midt på motorveien.

— Jeg prøver å leve med det. Det går, sier partilederen.

Han har akkurat holdt appell på et utendørs valgmøte i Beograd sentrum. Livvaktene holder seg tett på. Den gutteaktige 37-åringen har gjentatt budskapet sitt: Serbia må gi opp alle krav om Kosovo, de må samarbeide med krigsforbryterdomstolen i Haag, Radovan Karadzic og Ratko Mladic må arresteres og utleveres.

Det politiske landskapet i Serbia strekker seg fra ytterliggående nasjonalister via moderate sentrumspartier til det gamle statsbærende sosialistpartiet. De er uenige om det meste - bortsett fra en ting: At Kosovo for evig og alltid må forbli en serbisk provins.

Unntaket er liberaldemokratene i LDP.

— Vi er ærlige og sier det som det er. Kosovo er ikke lenger en del av Serbia, og blir det aldri igjen, sier Jovanovic. Han var en av studentlederne som førte an da massedemonstrasjoner jaget Slobodan Milosevic fra regjeringskontorene i 2000. Han var også sentral da Milosevic ble arrestert og sendt til krigsforbryterdomstolen i Haag.

18 partikontorer angrepet

Jovanovic vet at det er farlig å drive politikk her. En av hans nærmeste var statsminister Zoran Djindjic. Han ble skutt og drept på åpen gate i 2003.

President Boris Tadic, en annen av Jovanovics gamle allierte blant demokratene, har fått skjerpet beskyttelse etter drapstrusler i valgkampinnspurten.

— For oss i LDP er det egentlig bare blitt verre de siste årene. Kreftene som står bak er blitt svekket, derfor øker de presset, sier partilederen.

For tre år siden skjøt en snikskytter mot den pansrede bilens hans. Både kona og barna har fått drapstrusler.

Statistikken fra denne valgkampen sier også sitt: 18 LDP-kontorer er blitt angrepet: Steinkasting, brannanslag, trusler malt på vegger og dører. 44 partiaktivister er blitt angrepet. Hatbrev og telefontrusler er dagligdags.

— Det er alt fra meldinger om at vi er forrædere, til at vi skal dø slik Djindjic døde, sier Aleksandar Gavrilovic. Han har jobben med å registrere alle angrep og trusler mot partiet.

Da Kosovo erklærte seg uavhengig i februar, gikk en mobb løs på partihovedkvarteret i Beograd samme kveld. De angrep også bygården der partilederen bor. Politivaktene som holder døgnvakt utenfor greide så vidt å hindre dem fra å knuse seg inn.

- Politiet ser en annen vei

Bare et hundretall tilhengere er møtt frem for å høre partilederen denne torsdagen. En DJ er hyret inn for å skape stemning, et par veiver med EU-flagget.

LDP markedsfører seg som partiet for de unge, urbane og velutdannede i Serbia. Hittil har appellen ikke vært altfor stor: De fikk drøyt fem prosent av stemmene under valget i fjor, og ligger an til syv-åtte prosent denne gangen, ifølge meningsmålingene.

Sett med vestlige øyne er det ingenting ekstremt med partiets program: De vil ha markedsøkonomi etter vestlig mønster, reformer i statsapparatet, et oppgjør med forbrytelsene fra krigene på Balkan og EU-medlemskap så snart som råd.

Jovanovic gir makthaverne ansvaret for det sterke hatet LDP blir utsatt for.

— Staten står bak. De bygger makten sin på frykt. Alt tegnes i svart-hvitt. Og kosovoserberne brukes som gisler, for å fremme interessene til de som styrer her i Beograd, sier Jovanovic.

Partifelle Ostojic mener politiet ser en annen vei når LDP blir angrepet.

— De vet at ingen i maktapparatet liker oss. Hvorfor da sette sin egen karriere på spill ved å etterforske skikkelig?

På valgmøtet ber partileder Jovanovic alle om å mobilisere de siste dagene før valget.

— Lederne våre har gjort Serbia til Europas svarte hull. Men vi lar ikke være å fortelle sannheten. Og vi er fortsatt i live.