På vei til de nybakte foreldrene går vi innom gullsmedbutikken. Ved anledninger som dette er gull en vanlig gave blant palestinerne. — Jeg kan lage et lite anheng til den nyfødte som viser kartet av Palestina, sier gullsmeden, det vil bare ta fem minutter. - Tenk om Palestina i virkeligheten kunne gjenreises på fem minutter, tuller vi.

Mens Palestina blir til i gull mellom smedens hender viser fjernsynet i den lille butikken hvordan israelske tanks smadrer hjemmene - livene - til palestinske barn.

Vi bringer presangen til familiens hjem, et nytt hus bygd for å romme mange fremtidige barn. Gjester strømmer på. Selv om man aldri ellers møtes uten at det utveksles tanker om kampene på Vestbredden, er det ingen som nevner disse med et ord nå. Det virker som om at alle er enige om at det ikke må bringes tanker om død og håpløshet i nærheten av den unge moren og den nyfødte.

PÅ SYKEHUSET I RAMALLAH nær Jerusalem fødes et palestinsk barn. En drosjesjåfør risikerer sitt liv, og mister det, for å bringe moren og den nyfødte hjem. Mor sitter i drosjens baksete - med det nye livet i sine armer - og er vitne til at en israelsk soldat skyter på kloss hold (ifølge tv-reporteren) sjåføren i hodet.

I BETLEHEM PÅ VESTBREDDEN. Det er kamper rundt Fødselskirken. Dette er kirken den kristne palestinske menigheten mener står på Jesu fødested. Jesus fra Nasareth, født i Betlehem og korsfestet i Jerusalem, seiret over døden. Det tror alle verdens kristne. Nå kjemper palestinerne i Betlehem for de hellige stedene og for sine barns fremtid. Ifølge nyhetsmediene er klokkeren og to palestinske politimenn drept på kirkeområdet. Over hele verden fortviles det over at vold og død på denne måten bringes til stedet hvor kristne mener alle barns håp ble født.

11. APRIL, 2002. Små gutter og jenter født i Det hellige land - til hvilket liv? - følger Israelske tanks med øynene.

I ISRAEL: Hver dag vil Marit Netland levere dagboknotater til Bergens Tidende.