HEIDI AMSINCK

Etterforskningen er langt fra avsluttet, og man kan ikke utelukke rettsforfølgelser, sier britisk politi.

Avverget tre angrep

Et år etterpå samler oppmerksomheten seg om personer som kanskje hadde kjennskap til angrepet på forhånd, eller som hjalp de fire britiske muslimene med penger eller kunnskaper.

Selvmordsbombene i London var en brutal oppvåkning for britene, men landet hadde allerede siden 11. september 2001 vært i høy beredskap. Etter dagen, som britene kaller 7/7, er jakten på potensielle terrorister blitt intensivert, og politiet hevder å ha avverget minst tre ytterligere angrep, mens 70 forskjellige saker etterforskes i Storbritannia og i utlandet.

Et potensielt angrep har allerede havnet i retten — det påståtte forsøket om å gjenta 7/7 akkurat to uker etterpå. De fire hovedmistenkte, som ble arrestert etter en dramatisk jakt, står nå tiltalt for drapsforsøk. Peter Clarke, sjef for Londons spesielle antiterror-politikorps, beskrev nylig etterretningene om terroraktiviteter man nå mottar som «svært, svært urovekkende» og noen av dem til og med «uhyggelige».

Hemmelig etterforskning

Britene lever i uvitenhet om mange av de avvergede angrepene og viktige etterforskningene fordi de er nødt til å holdes hemmelige, eller fordi sakene ennå ikke er kommet frem til retten. Tausheten fra politiets side er iblant medvirkende til negativ presseomtale av store antiterroraksjoner. Slik som ganske nylig da politiet fikk krass kritikk etter en razzia i Forest Gate i øst-London, der en mann ble skutt i skulderen.

Politisjefen i London, Ian Blair, hadde tidligere fått kritikk etter drapet på den uskyldige brasilianeren Jean Charles de Menezes, som ble forvekslet med en mistenkt terrorist og skutt ned av politiet på undergrunnsbanen etter det feilslåtte angrepet på London 21. juli.

Sjokket over at fire ungdommer, født og oppvokst på britisk jord, kunne vende seg mot sitt eget land med selvmordsbomber, utløste en lang periode av selvransakelse både i regjeringen og blant de nesten to millioner britiske muslimene, men siden har det vært frustrasjoner på begge sider.

Innstramming

Statsminister Tony Blair sa forleden at regjeringen ikke kan være alene om å nedkjempe islamsk ekstremisme, og oppfordret moderate muslimer til å gjøre mer. Men det ble kritisert av generalsekretæren for Muslimsk Råd i Storbritannia, Muhammad Abdul Bari, som kalte bemerkningene for uheldige.

Terrorangrepet på London førte ikke til tilbakeslag mot regjeringen, som var svekket etter invasjonen av Irak i 2003. Derimot vant Tony Blair raskt de øvrige partienes støtte til en delvis innstramming av britisk terrorlov.

Noen av de pårørende til de 52 som ble drept har krevd en offisiell undersøkelse av hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre morgenen for et år siden, men det har regjeringen hittil sagt nei til.