Høyres leder, som også er medlem av Stortingets utenrikskomité, skulle akkurat nå ha vært på besøk i Israel sammen med partifelle og komitékollega Finn Vallersnes. Men besøket ble av gode grunner avlyst for en stund siden.

Solberg gjør det klart at hun har liten sans for den massive israelske krigføringen, for «den er uproporsjonal i forhold til rakettene som ble avfyrt fra Hamas. Den massive bombingen fra israelsk side lar seg absolutt ikke forsvare når vi vet hvor store sivile ofre som måtte komme. Det er ingen unnskyldning at Hamas bruker sivile som skjold», sier hun.

Les alt om den siste utviklingen i Midtøsten — og se video.

– FNs slagside

Erna Solberg understreker likevel at krigen har to parter, og hun nekter å se gjennom fingrene på den rollen Hamas har spilt.

– Israel kunne ikke over tid finne seg i å bli beskutt av Hamas-raketter, men det rettferdiggjør som nevnt ikke den enorme gjengjeldelsen, sier hun.

Høyrelederen er opprørt og fortvilt over at Israel legger hindringer i veien for medisinsk og humanitær hjelp til krigsofrene. Alle makter må presse på og utnytte de kanaler som finnes for å få Israel til å ombestemme seg.

Les også: Bruker «ukjent» våpentype

– Er vi ikke nødt til sette vår lit til FN?

– Nei, for FN har gjennom år hatt en slagside som har gjort organisasjonen maktesløs i denne konflikten. Mange av initiativene fra FNs generalforsamling har ikke vært balansert nok, og det har som kjent resultert i at USA i neste omgang har lagt ned veto i Sikkerhetsrådet.

Derfor er det bilateralt påtrykk som må til, først og fremst fra nabostatene. Egypt kan etter mitt skjønn spille en hovedrolle. Det er det håpet jeg har.

Usikker på Obama

– Har du ingen tro på at Barack Obama vil endre USAs holdning i Midtøsten-konflikten?

– Jeg har for så vidt tro på at Obama kan bringe Israel til forhandlingsbordet. Men jeg er likevel usikker på Barack Obamas holdning videre, ut fra de sterke pro-Israel-uttalelsene han kom med før presidentvalget.

– Deler du Kåre Willochs kritikk av Israel?

– Mye av kritikken har vært riktig, men langt fra alt det han har fremført. Vi kommer ingen vei ved å fokusere bare på de feil den ene parten begår i denne konflikten, sier Erna Solberg.

RUNE BERENTSEN