Alt tyder på at Matti Vanhanen vil beholde jobben som statsminister etter søndagens valg. Sent søndag kveld erklærte statsministeren at Centern er valgets vinner.

– Vi klarte det! Resultatet er klart. Vi er nummer 1 i antall stemmer og nummer 1 på mandater, jublet Vanhanen da nesten alle stemmene var telt opp.

Centern hadde da fått 51 av plassene i Riksdagen, mens den andre store valgvinneren, Samlingspartiet, nå kontrollerer 50 av riksdagsplassene. Dette er en fremgang på hele ti mandater fra forrige valg.

Nå kommer det til å bli vanskelig å holde Samlingspartiet ute av regjeringen, mener partileder Jyrki Katainen.

– Folkets vilje er at Samlingspartiet vokser, og det må også merkes i regjeringen, understreket han søndag kveld.

Centerns koalisjonspartner Socialdemokraterna ble tredje største parti, men mistet åtte mandater i Riksdagen og endte med 45 plasser. Partileder Eero Heinäluoma mener partiet ikke har nådd fram med sitt budskap i valgkampen.

Enige om mye

Uansett hvordan regjeringssammensetningen kommer til å se ut, har nok ikke finnene radikale politiske endringer i vente. Landet har vært preget av en lang periode med økonomisk vekst, og arbeidsledigheten som var på 7,6 prosent i januar, er lavere enn det som har vært normen i Finland. Internasjonale undersøkelser har rangert den finske økonomien, med verdens største produsent av mobiltelefoner Nokia i spissen, som en av verdens mest konkurransedyktige.

I denne situasjonen er det få politikere som har gitt uttrykk for at det er nødvendig med store forandringer i politikken som føres. De største partiene er enige om mange av de viktigste sakene, og årets valgkamp har vært blottet for radikale utspill og opphetede debatter.

– Dette er uansett et samfunn preget av konsensus, det er ikke stor forskjell mellom partiene, sier Marita Aronen (57), som stemte på Socialdemokraterna i et valglokale i Helsingfors, til nyhetsbyrået AP.

Noe lavere oppslutning

En valgkamp med lav intensitet har ført til bekymring for at oppslutningen ved valget kunne bli lav. Og søndag viste det seg også at valgdeltakelsen hadde sunket noe sammenlignet med valget i 2003. Valgdeltakelsen søndag var på 68 prosent sammenlignet med 70 prosent for fire år siden.

I tillegg til frykten for å forandre en politisk oppskrift som har gitt gode resultater, er statsminister Vanhanens personlige popularitet også en faktor som bidrar til stabilitet. Han er tidligere blitt kritisert for å mangle karisma, men dette endret seg etter at en av hans tidligere kjærester ga ut bok hvor hun blant annet fortalte om statsministerens evner som elsker. I dag er Vanhanen Finlands mest populære regjeringssjef noensinne.

Likevel har han bedt politiet om å etterforske innholdet i boken, som han mener bryter prinsippet om privatlivets fred. I løpet av noen dager kommer utgiverne til å bli politianmeldt, opplyste Vanhanens advokat Petteri Sotamaa søndag.

ETTERTRAKTET: Matti Vanhanen er visstnok Finlands mest ettertraktede ungkar.
LEHTIKUVA