Fra klokken 01.00 i natt norsk tid vil skytingen opphøre, sier Israels statsminister Ehud Olmert.

— Målene har blitt nådd, om ikke mer. Hamas har blitt satt svært tilbake. Mange av deres ledere er drept eller i dekning, tunneler hvor våpen har blitt smuglet, er blitt bombet, sa Olmert på en pressekonferanse klokken 22.00 norsk tid.

Olmert fortsatte med å si at avtalene med Egypt og USA sikrer at Hamas ikke kan gjenoppbygge sin våpenstyrke.

— Det hadde ikke vært mulig å få til dette uten en vegg-til-vegg-støtte fra andre nasjoner, sa Olmert.

Israel prøvde ifølge Olmert å skjerme den sivile befolkningen så godt som mulig.

— Vi håper vi fortsatt kan være gode naboer og leve som to folk i to nasjoner, sa Olmert.

Til innbyggerne i Gaza sa han:

— Vi hater dere ikke. Vi ønsket ikke å skade dere. Vi ville beskytte våre barn, deres foreldre, deres familier. Vi føler dypt med dere hver gang en Gaza-familie blir rammet. Dere har lidd fryktelig mye. Jeg vil uttrykke vår største beklagelse overfor dem som er blitt rammet som ikke var delaktig i angrepene mot oss.

Ingen enighet

– Etter tre uker med Operasjon støpt bly er vi svært nær ved å nå våre mål og sikre dem gjennom diplomatiske avtaler, sa Israels forsvarsminister Ehud Barak tidligere i dag.

Han understreket at Israel ikke har kommet til noen enighet med Hamas, og at landet forbeholder seg retten til å svare på nye rakettangrep fra islamistgruppen. Lørdag ble Israel rammet av sju slike raketter.


Les også:

Toppmøte om Gaza i Egypt

Krigsskip skal hindre våpensmugling

Ban: – Skandaløs bombing av skole

Palestinere får komme til Israel for behandling

Men Hamas-talsmannen Osama Hemdan i Libanon er sterkt kritisk til at «denne ensidige våpenhvilen» ikke innebærer noen tilbaketrekking av israelske soldater, slik gruppen har krevd.

– Så lenge de blir værende i Gaza, vil motstanden og konfrontasjonene fortsette, sier han.

Trygler om våpenhvile

Innbyggerne på Gazastripen, som mangler det meste etter 22 dager med israelsk bombardement og en halvannet år lang blokade, ber desperat om en slutt på kampene.

– Vi bryr oss ikke om hvordan, men vi vil ha en våpenhvile. Vi ønsker å komme oss hjem. Barna våre har behov for å dra tilbake og sove i sengene sine, sier fembarnsfaren Ali Hassan (34), som har søkt tilflukt i huset til broren i sentrum av Gaza by.

– Nok er nok, sier han.

Over 1200 palestinere, blant dem 410 barn, er drept og 5300 såret i den vel tre uker lange krigen, ifølge det Hamas-drevne helsedepartementet i Gaza. Ti israelske soldater og tre sivile er drept i samme tidsrom.

Ny FN-skole bombet

De israelske angrepene mot det palestinske området fortsatte lørdag, da nok en FN-drevet skole ble bombet. To brødre på fem og sju år ble drept.

– Spørsmålet som nå blir stilt, er om dette og andre drap på uskyldige sivile i Gaza er en krigsforbrytelse, sier John Ging, som er sjef for UNRWA, FN-organet som hjelper palestinske flyktninger.

FN fordømmer skolebombingen, som er det foreløpig siste av flere israelske angrep mot sivile mål på Gazastripen.

Sist uke ble sykehuset Al-Quds, UNRWAs hovedkvarter i Gaza og et nødhjelpslager bombet, og 6. januar mistet 42 mennesker livet da en FN-drevet skole ble angrepet.

Anklager Israel

Egypt, som har spilt en sentral rolle i meklingsforsøkene mellom Israel og Hamas, mener at «Israels steile holdning» har vært det største hinderet for å få til en våpenhvile.

– Israel er sterkt beruset av makt og vold, sier Egypts utenriksminister Ahmed Abul Gheit.

Egypt inviterer til et nytt toppmøte om Gaza-krisen søndag, og FNs generalsekretær Ban Ki-moon varsler at han kan komme til å delta på møtet i Sharm el-Sheikh, dit blant andre Frankrikes president Nicholas Sarkozy og hans palestinske kollega Mahmoud Abbas er invitert.

For å imøtekomme et av Israels sentrale krav til en våpenhvile tilbyr Storbritannia, Frankrike og Tyskland nå å sende krigsskip til Middelhavet for å hindre at våpen smugles inn til Gaza sjøveien.

Tror du våpenhvilen vil vare? Si din mening!

PAUL HANNA
SKOLEN ER BOMBET: En palestinsk jente går gjennom en FN-drevet skole nord på Gazastripen som ble truffet av israelske granater lørdag. FN fordømmer angrepet, som kostet to brødre på fem og sju år livet.
MOHAMMED SALEM
GRAVFERD: Sørgende bærer liket av en palestiner som ble drept i Beit Lahiya nord på Gazastripen under Israels offensiv mot området. Over 1200 palestinere er drept i den over tre uker lange krigen, ifølge det Hamas-drevne helsedepartementet i Gaza by.
MOHAMMED SALEM
MÅLET NÅDD: Israel vil stanse den tre uker lange krigen mot islamistgruppen Hamas på Gazastripen.
AMIR COHEN
TO BARN DØDE: FN fordømmer bombingen av en FN-drevet skole på Gazastripen lørdag. Angrepet kostet to brødre på fem og sju år livet.
MOHAMMED SALEM