Hjertekirurgen Erik Fosse ble verdenskjent under Gaza–krigen i fjor, da han og legekollega Mads Gilbert rapporterte direkte fra Shifa-sykehuset, skriver aftenposten.no .

I romjulen var han tilbake, men under en markering for ettårsdagen i går formiddag, ble mannen som har fått heltestatus blant mange palestinere selv offer for vold.

— Et par minutter før markeringen, rett foran hele regjeringen, kjente jeg noe jeg trodde var et slag i ryggen. Jeg snudde meg og da fikk jeg nok et slag i ansiktet. Det viste seg at jeg hadde blitt truffet med en kniv. Den traff skulderbladet og knakk, så han fikk ikke stukket flere ganger, forteller Fosse.

Han sa at mannen som angrep han hylte og skrek og slo videre.

Jeg hadde veldig flaks. Jeg var veldig heldig

- Et tegn på desperasjon

— Jeg tar det som et tegn på hvor desperate folk er. De har grunn til å være misfornøyd med Vesten, sier han.

- Hvorfor tror du nettopp du ble angrepet?

- Fordi jeg var den eneste blonde og vestlige der. Jeg forstår at folk er frustrerte over Vesten. Det er et uttrykk for fortvilelse. Men man kan selvsagt ikke stikke folk ned for det. Han som angrep meg var en forstyrret person, sier Fosse.

Han sier at det bare ble et lite sår, siden knivbladet knakk.

— Jeg hadde veldig flaks. Jeg var veldig heldig, sier legen.

Han understreker at ettårsdagen for krigen er blitt markert på fredelig vis, både offisielt og blant folk flest.

- Folk bor fortsatt i telt

— Jeg tror det som skjedde med meg var det eneste som var voldelig. Ellers er det veldig fredelig. Foreldre går rundt med bilder av barna de mistet, sier Fosse.

Den erfarne legen leder hjelpeorganisasjonen Norwac, og er på Gazastripen for å se hvordan det går med prosjektene deres. Han synes det er nedslående å se hvordan folk har det.

— Folk bor fortsatt i telt. De har ikke byggematerialer. Mødre bor i telt i sølen sammen med åtte unger. Det er uverdig og umenneskelig at Vesten ikke gjør noe med dette. Jeg ser at smuglingen har tatt seg opp, så det er mye mer mat i butikkene. Jeg tror ikke folk sulter på Gazastripen nå. Men det meste av det som kommer inn, kommer gjennom tunneler. Det betyr at det blir veldig dyrt. Jeg er dypt rystet over at verden kan se på at disse er avhengig av smuglervarer. Det er på tide å åpne grensene, sier Fosse.

Frykter ny krise

Aftenpostens korrespondent besøkte nylig Gaza, og forteller i en lengre reportasje om hvordan det hviler en «skygge av oppgitthet over palestinske ansikter i Gaza by», ett år etter den blodige krigen.

På den andre siden av grensen, i byen Sderot som gjennom årene har blitt utsatt for rakettangrep fra Gaza, er det nå tegn til fremtidsoptimisme.

Aftenposten.no intervjuet lille julaften Erik Fosses kollega Mads Gilbert. Gilbert advarte da mot det egyptiske forsøket på å stenge smuglertunnelene til Gaza, og fryktet at en humanitær krise kunne utvikle seg til en «humanitær katastrofe».