Erdogan skulle møte pressen sammen med sin danske kollega, Anders Fogh Rasmussen, men forlot rommet før pressekonferansen hadde begynt. Rasmussen sa årsaken var at en journalist som angivelig tilhører «terrorsirkelen rundt PKK», det vil si det forbudte Kurdistans arbeiderparti, som kjemper for kurdisk uavhengighet fra Tyrkia, var til stede.

Fogh Rasmussen gjorde det imidlertid klart at den danske regjeringen av hensyn til pressefriheten verken kan eller vil utestenge noen journalist.

Allerede flere uker før Erdogans besøk i Danmark var Tyrkias pressefrihet et tema i danske medier og i Folketinget. Bakgrunnen er at Tyrkias ambassadør, sammen med elleve andre, hadde protestert mot en serie avistegninger av profeten Mohamed.

Fogh Rasmussen gjorde det da klart overfor de folkevalgte at han ville ta opp spørsmålene om ytringsfrihet og pressefrihet med sin tyrkiske kollega.

Den danske statsministeren, som har uttrykt skepsis til tyrkisk EU-medlemskap, sa for øvrig at samtalene med Erdogan var åpne og saksorienterte.

– Tyrkia må som kandidatland oppfylle kriteriene på alle områder, inkludert meningsfrihet, sa Fogh Rasmussen. Han sa han også hadde tatt opp situasjonen for forfatteren Orhan Parmuk, som blir rettsforfulgt i Tyrkia fordi han har uttalt at armenere og kurdere ble massakrert av tyrkiske styrker under første verdenskrig.