— Jeg tror ikke valget vil føre til endring av regjering, og jeg ønsker ikke endring, sa 52 år gamle Dursun Ocalir da han avla stemme i Istanbul søndag.

Da 95 prosent av stemmene var telt opp, lå det regjerende Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) an til en oppslutning på 50,3 prosent, ifølge CNN Turk. Det viktigste opposisjonspartiet Republikanske folkepartiet (CHP) lå an til 25,9 prosent, mens det høyrenasjonalistiske MHP lå over sperregrensen på 13,1 prosent.

Spenningen knyttet seg mest til om AKPs seier skulle bli overlegen nok til at Erdogan alene kan endre Tyrkias grunnlov. Men med 325 plasser i nasjonalforsamlingen ble det ikke slik.

— Jeg håper valget vil bidra til å styrke fred, rettigheter og friheter, sa statsminister Erdogan da han avla stemme.

Han ble møtt av en entusiastisk folkemengde ved stemmelokalet og rop om at «Tyrkia er stolt av deg».

Grunnlovsendringer

Det tyrkiske parlamentet har 550 plasser, og i dag kontrolleres 331 av dem av AKP. Hadde regjeringspartiet oppnår to tredels flertall, 367 plasser i nasjonalforsamlingen, kunne partiet endre grunnloven fra 1982 uten å be om lov gjennom folkeavstemning.

Med 330 plasser kunne partiet alene bedt om en folkeavstemning.

— Dette valget handler ikke om hvem som vinner, men om AKP vil oppnå et sterkt nok flertall til å skrive om grunnloven, sier Sinan Ülgen ved Senter for økonomi og utenrikspolitiske studier i Istanbul.

Mange er enige i at grunnloven som ble ført i pennen av militæret etter kuppet i 1980, er utdatert og må omskrives for å sikre bedre borgerrettigheter og en mindre rolle for militæret i politikken.

Blant målene med en ny grunnlov er ifølge Erdogan å gjøre Tyrkia mer demokratisk og pluralistisk og likere EU.

President Erdogan?

AKP står bak en svært fremgangsrik periode i Tyrkia med økonomisk vekst og bedring av levestandarden.

Utenlandske investorer ser AKP som det mest markedsvennlige partiet, men Erdogans kritikere anklager ham også for å ha autoritære trekk. De frykter han skal bruke en befestet maktposisjon til å få Tyrkia over til et sterkere presidentstyre der han selv sitter i presidentstolen.

Under ledelse av Kemal Kiliçdaroglu gikk opposisjonspartiet CHP til valg på løfter om styrkede menneskerettigheter og mindre ulikhet, samtidig som partiet har advart om Erdogans økende makt.

— Det er en avgjørende tid for vårt folk, sa Kiliçdaroglu søndag.

Rolig valgdag

Det ble meldt om få alvorlige problemer i valgavviklingen, også i den urolige kurdiske regionen, selv om det kom meldinger om voldshandlinger noen steder.

— Jeg har observert en rolig valgdag her jeg har vært i Ankara. Det virker som de har god kontroll, og mindre stemmelokaler har gjort at man unngikk kø, sier Bård Hoksrud (Frp), som er i Tyrkia som observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Den svenske observatøren og politikeren Anders Lago forteller til nyhetsbyrået TT at han har sett soldater utenfor stemmelokalene på landsbygda.

— Det er meldinger om at de har hindret folk i å komme inn i valglokalene, men jeg ikke sett det selv, sier han.