Den røde skogsneglen har nylig dukket opp i tusenvis på et hytteområde i Sør-Trøndelag. Arten finnes fra før ikke i Norge, og nå strides eksperter om arten bør ryddes ut før den får sjansen til å spre seg.

Torsdag ble det bekreftet at det er den røde skogssneglen som dukket opp i Selbu.

Vil rydde den ut

De røde sneglene ble raskt sammenlignet med iberiasneglen, som er blitt en landeplage for alle med hage eller planter de siste årene. Direktoratet for naturforvaltning vil utrydde arten — snarest mulig.

Ifølge stipendiat ved Universitetet i Bergen og ekspert på snegler, Bjørn Arild Hatteland, finnes det muligens en grunn til å beholde på rødsneglen.

Svenske forskere har ifølge Hatteland nemlig forsket på om brunsneglen og rødsneglen går godt overens.

Kan jage vekk brunsneglen

— Den røde sneglen er mer aggressiv enn brunsneglen og forskerne i Sverige mente å påvise at de jaget vekk andre snegler og tok over området deres, sier Hatteland.

I Sverige finnes den røde skogsneglen flere steder i landet.

— Dette skal ha blitt observert i Göteborg-området, men jeg vet ikke om det er tilfelle, legger han til.

Skulle det stemme, blir det et spørsmål om hva man foretrekker av de to sneglesortene.

- Minde plagsom enn brunsnegl

Ifølge Hatteland er det grunn til å tro at rødsneglen vil plage folk mindre enn iberiasneglen.

— Den formerer seg ikke like ofte og ikke i like store mengder som brunsneglene og skaper ikke like store problemer, sier han.

- Så den kan være redningen på brunsnegleproblemet?

— Det er kanskje det ja.

Nettopp det at den røde sneglen ikke er like aggressiv som brunsneglen skaper nå debatt om man i det hele tatt skal avlive sneglen.

— Det er ikke grunn til å frykte rød skogsnegl på samme måte som iberiaskogsnegl. Rød skogsnegl har vært i Sverige i over 100 år uten at den har skapt problemer der. Jeg tror ikke at den vil spre seg i Norge, og jeg tror ikke den vil gjøre særlig skade, sier Arild Andersen ved Bioforsk til NTB.

Fra Bergen til Trøndelag

Direktoratet for naturforvaltning vil imidlertid ikke ta noen sjanser, og avviser Andersens råd.

Den røde skogssneglen er for øvrig ikke en helt ny snegleart: Den ble observert første gang i 1853 - og da ved Sverresborg i Bergen. Frem til den forsvant mot slutten av 1800-tallet ble den kun observert i Bergen, ifølge Hattestad.

Nå tyder det på at sneglen, som opprinnelig var bergenser, er blitt trønder.

Det er for øvrig veldig lite trolig at sneglen har overlevd fra 1800-tallet og først dukker opp igjen nå, mener Hattestad.

Men flere av bt.nos lesere mener å ha sett sneglen i hager og bed på Vestlandet, også i nyere tid. Det tror ikke Hattestad ved UiB særlig på.

— Jeg tviler sterkt på at den finnes her nå. Det finnes brunsnegl som er veldig oransje og nesten røde, og det er mest sannsynlig det folk har sett, sier han, men legger til.

— Men jeg vil ikke utelukke det helt.

Har du sett sneglen i bergensområdet? bt.no ønsker tips. Send gjerne en e-post til webmaster@bt.no, eller ring tipstelefon 02211.

NY: Den røde skogsneglen var bergenser på 1800-tallet - nå er den trønder. Forskere skal ha funnet ut at den også har en evne til å jage vekk brunsneglen.
Guillaume Brocker / Wikipedia