Sjefen for Palme-etterforskningen, Stig Edqvist, sier at de første undersøkelsene viser at revolveren er det såkalte Mockfjärdsvåpenet. Revolveren har riktig serienummer, opplyste han på en pressekonferanse tirsdag.

Våpenet ble brukt under et postran i 1983, og blysammensetningen i en kule som ble avfyrt under ranet, er den samme som i kulene som drepte Palme i 1986.

Avis satte i gang leting Våpenet, en Smith & Wesson-revolver, ble funnet i en innsjø i Dalarna, melder avisen Expressen. Det var avisen selv som etter et tips satte i gang søk etter våpenet.

Våpenet ble natt til tirsdag overlatt til Stig Edqvist, som er sjef for Palme-etterforskningen. Ifølge avisen ble våpenet funnet av en dykker mandag ettermiddag. Gruppen som forsøker å oppklare drapet på Olof Palme i 1986, har i mange år forsøkt å finne dette våpenet fordi en kule som ble avfyrt under ranet i Mockfjärd, har den samme blysammensetningen som kulene som drepte Palme.

Våpenet ble hentet opp av avisens dykkere på bunnen av en sjø i Dalarna etter tre timers leting. Revolveren lå fortsatt inne i et etui av lær.

Expressen skal nylig ha fått et tips om at de tre postranerne hadde dumpet revolveren sammen med en eske med ammunisjon langs en 100 meter lang strekning ved en sjø i Dalarna. Avisen mente at opplysningene var så konkrete at den satte i gang dykking.

Det ble imidlertid ikke funnet noe ammunisjon, og det er først og fremst ammunisjonen som har gjort våpenet interessant for politiet.

Tatt opp? Våpenet skal ha blitt kastet i innsjøen i Dalarna i oktober 1983. Spørsmålet er om det kan ha blitt hentet opp og brukt ved drapet på Palme to og et halvt år senere.

— Det er et åpent spørsmål. Det finnes mange motstridende opplysninger, sier førstestatsadvokat Agneta Blidberg.

Det finnes fortsatt intakte kuler fra drapet på Palme, men om våpenet lar seg prøveskyte, vet ikke Enqvist. Revolveren er nå sendt til undersøkelser ved Statens kriminaltekniska laboratorium.

Jakt på våpen Politiet har tidligere undersøkt deler av sjøen der våpenet ble funnet, men uten at det er gjort noe funn.

Så sent som i 2003 fikk politiet inn et tips om at våpenet befant seg i en annen innsjø, men dykkingen ga ikke noe resultat.

Helt siden skuddene falt i Sveavägen i Stockholm 28. februar 1986 har politiet lett etter drapsvåpenet. Etterforskerne har forsøkt å kartlegge alle revolvere av kaliber 357 Magnum i Sverige. Tusenvis av våpen er blitt prøveskutt.

AVISFUNN: Storavisen Expressen klarte det svensk politi aldri fikk til: Å finne en savnet revolver av denne typen.
ARKIV