• Helt uvirkelig! Dette kan ikke ha skjedd; er det virkelig sant? Slik var reaksjonen blant ansatte i rederiet Odfjell ASA på Minde i Bergen i går.

JAN I. ELIASSEN

Bergens Tidende snakket med mange ansatte like etter at det ble klart at kjemikalietankeren MT «Bow Eagle» rente i senk en fransk fiskebåt natt til mandag — og stakk av uten å hjelpe dem som lå i sjøen.

— Utenkelig at slikt kunne skje, sier administrerende direktør Bjørn Sjaastad i Odfjell ASA.

— Dette er et brudd på alt som heter regler; Odfjell-mannskaper har stående ordre om å bidra til å redde mennesker og verdier når ulykken er ute.

Flere Odfjell-skip har fått hedersbevisninger for redningsdåder til sjøs.

Ren løgn

En av de to filippinerne som hadde vakt på broen om bord i den bergensregistrerte kjemikalietankeren har innrømmet å ha løyet om hendelsesforløpet da den franske tråleren ble rent i senk natt til mandag. Kollisjonen ble observert, men de to slo ikke alarm, men lot skipet seile videre som om ingenting var skjedd. Deretter benektet de at skipet hadde kollidert.

Det er den usanne fremstillingen som først ble gitt, og at skipet stakk av fra folk i havsnød, som har gjort Odfjell-ledelsen og de ansatte mest fortørnet.

— Usannheten kom for dagen da mannskapet ble forhørt av skipsledelsen med den norske kapteinen i spissen, opplyser operasjonssjef Ole-Johan Haahjem i Odfjell ASA til Bergens Tidende.

- Har ikke ord

Selv er han opprørt over det som nå er blitt kjent.

— De to på vakt har faktisk løyet for både kapteinen, for oss og for franske myndigheter. Jeg har ikke ord for hva vi nå føler, sier Haahjem. Han er svært skuffet og ikke minst forbannet på de to vakthavende filippinerne.

Den ene av filippinerne er 39 år, er 1. styrmann og har vært ansatt hos Odfjell siden 1994. Den andre er en lettmatros på 26 år, som har jobbet i rederiet siden 1999.

Operasjonssjef Haahjem medgir at det som har skjedd er til stor skade for norsk skipsfarts renommé.